01 januari, 2013

Nyårsmeny 2012

Så fort det går, ett år. Nyss var man på nyårsmiddag 2011 och redan  är det dags för 2012 års middag. Året har haft många roliga och också kämpiga dagar i bagaget. När jag läser twitterflöden och Facebookuppdateringar från andra verkar det som om många tyckt att 2012 varit ett rätt tufft år och hoppas att 2013 kommer vara bättre. Och flera skriver att sämre än året som gick kan det inte bli.

Ett par ord på vägen från mig för det nya året är "Be careful what you wish for" eller "Thoughts become things". Tankens kraft är enorm. Mycket av det man verkligen föresätter sig kan man förverkliga. Ingenting är omöjligt det bara tar mer eller mindre med tid.

Jag önskar dig ett framgångsrikt och fantatiskt 2013 oavsett vad du tänkt att året ska ge dig.

Nu till vår fina nyårsmiddag som avslutade 2012. Värdparet hade stått för inramningen med verkligt fin dukning, välputsat silver och gästerna fick olika uppgifter att ordna med välkomstdrink, förrätt, varmrätt, ostbricka, dessert samt nyårsbubbel. I år har barn, ungdomarna och de vuxna fått 3 olika bord. Ungdomarna åt samma meny som de vuxna vilket jag tror de uppskattade.

MENY 2012


Drinkar med smördegsstänger
*
Rensteksröra med Kalixlöjrom
Syltade trattkantareller
mixade salladsblad
Vin: Ferrari
*
Oxfilé
Italiensk potatiskaka
Gräddkokt savojkål
Smörsvängd portobello
Rödvinssås
Vin: St Emilion
*
Ostbricka med 3 sorters ost
Kex
Päron
Vin: Portvin
*
Chokladmousse à l'organge med syltade apelsinskal
Sorbetvariation med 3 smaker
Vin: Asti Spumante
*
KaffeBarnmeny till nyår
Barnen under 8 började med en egen barnmeny som bestod av kycklingklubbor, pommes, hamburgerdressing. Efterrätt var en marängswiss med glass, choklad och banan.

Välkomstdrink med smördegsstänger
Här hade vännerna varit mycket innovativa. Ingen ironi - jag menar det verkligen. Drinkarna och tilltugget var hämtat på Systembolagets sajt. De syrliga drinkarna passade enormt bra med de lite söta smördegsstängerna med kryddor som stjärnanis, kanel men också det salta med rosmarin. Eftersom jag körde blev jag dessutom mycket glad över att den alkoholfria drinken Monopol var så läcker.
Drinkar var: Cosmopolitan, alkoholfria Monopol och Cinderella.

Förrätt
Här hade vi hittat ett härligt recept på rensteksröra med signatur Mannerström som gick i de svenska smakernas tecken. Med renstek, löjrom från Kalix, syltade trattkantareller, pepparrot, gräslök och rödlök, placerat på hembakad kavring kan man inte komma fel. Det blev enkelt att lägga upp genom att placera massan i en avlång bakform som klätts med plastfolie. Massan delades/skars sedan i lagom bitar som placerades på kavringen. Ca 1 påse med blandade salladsblad räckte till 10 pers.
Vinet till hette Ferrari och var mousserande.

Varmrätt
Oxfilé med mycket timjan, italiensk potatiskaka med parmesan och bacon, gräddkokt savojkål, lätt stekt portobello och läcker rödvinssås var den eleganta varmrätten vi fick.
Den som gjort såsen berättade att skinnslamsor och senor fått koka med i såsen vilket ger mustig smak. 
Till det serverades en djupröd välsmakande St Emilion

Ostbricka
Välkomponerad med en kittost i organge, Schweiz svar på parmesanost och en dansk blåmögel som var mild i smaken. Goda kex att lägga osten på plus lite fina päronklyftor fanns förstås också. Osten ackompanjerades med portvin från 1985 och 1989.

Efterrätt 
En verklig symfoni i smaker och färger var efterrätten. Den som organiserat den hade verkligen haft roligt när han gjort den. Med en riktig glassmaskin hade sorbet med svartvinbärsmak, grapesorbet och en äppelsorbet trollats fram. Till det fanns en chokladmousse på mörk choklad, apelsin och med karamelliserade apelsinskal på toppen. Allt var verkligt gott.
Asti Spumante bubblade i glasen.


Till tolvslaget fick vi Champage, Moët et Chandon. En liten brasa i en eldkorg fanns för den som ville grilla lite marshmallows. Vi njöt alla av fantastiska fyrverkerier som avfyrades runtom på Lidingö. Efter tolvslaget var det quizz i soffan där både barn och föräldrar deltog i blandade lag. En liten hemfösar korv och i säng vid 3-tiden.


Varmt tack till alla som såg till att det här åter var en härlig nyårsafton att minnas.

God fortsättning till dig som följer bloggen och läst ända hit!

1 kommentar:

Anonym sa...

Tack alla ni för den fantastiska maten! Ni är bäst. Kramar och god fortsättning!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...