11 januari, 2013

Gallerigaller på paj

Första gästbloggaren här på Kinnas blogg är Ingrid Münch, som blivit helt bedårad av ett bakredskap som jag själv köpt för länge sen. Såhär skriver hon…
Jag gillar verkligen att koppla ihop olika recept till en ny helhet, jag kan få en idé och måste genomföra den. Bara för att testa att den håller. Oftast blir det jättegott och jag känner att jag har skapat något eget. Risken för misslyckande är inget jag tänker över. Och jag älskar gamla redskap, letar ständigt i butiker efter för mig unika verktyg och fiffigheter att använda i köket.

Till exempel den där rullen som jag spårar med över en smördeg och vips har jag ett ursnyggt galler, att bara så där kasta över en paj och sedan jämna till kanterna och skjuts in i ugnen. Den är i plast och jag var jättelycklig när jag hittade den i Kunst og køkkentøj, en specialbutik för köksgrejer i Köpenhamn. Ett antal hjul på rullen gör rätt korta hål i degen, och finessen är att vartannat hjul skär hålen förskjutna. Det är så gallret uppkommer, fiffigt va? Det enda man behöver göra efter att man kört med rullen över degen är att försiktigt lyfta hela degplattan, dra isär den lätt med händerna för att får ett helt symmetriskt lock. Skynda dig bara sedan att lägga det på plats på en fylld paj, beundra får du tid att göra när allt är gräddat och klart.  Jag har provat att göra gallerlock i pajdeg, men inte lyckats, det absolut lättaste är att använda färdig smördeg som man bara kavlar ut lite lätt. Och det blir hur snyggt som helst.

På tal om att koppla ihop recept och annat kan du prova att göra den här Tarte Tatinen med cubebepeppar på vår sida Allt Gott upp och ner ;-) och lägga på ett gallerlock före gräddning.

Om gästbloggaren
Ingrid Münch har alltid varit matintresserad och är född på en bondgård där allt gjordes på gården – en alldeles förträfflig skola som bildar en bra grund för experimenterande. Ingrid tycker att det är svårt att följa recept, det vill sig inte riktigt. Hon tror alltid att något nytt eller annorlunda kan tillföras, eller hon har råvaror hemma som hon vill ha med. För 10 år sedan gav Ingrid ut familjens kokbok ”Så gott”, tänkt för sönerna när de var på väg att flytta hemifrån. I den finns 162 recept på stort som smått från Skåne till Katalonien och Västindien – familjens mathistoria från släktingar, vänner och fester. Idag driver Ingrid företaget münchmedia – ett bok- och vykortsförlag och ett importföretag för ekologiska kryddor. TastyCards – läckra receptvykort och Herbaria kryddor är företagets varumärken.

Nästa vecka ställer vi tillsammans ut på Formexmässan och du är välkommen att besöka oss i monter B17:22

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...