01 december, 2012

Stått på slott hela dan

Julmässa på Löfstad slott. Ganska mysigt och jättekallt. En fin inledning på december månad är det. Framför allt då den första snön kommit och slottet ligger där läckert i vinterkylan.

Nästan samma utställare som vanligt är på plats. Det är strutskött från Vikbolandet, Kött från Britta och Lennart i Norsholm, Julglögg från Muddus, John Bauers yrkesskolas elever, några kransbindare, luffarslöjd, tomtar och ljusstöpare. I ett rum stöps vackra grenljus av riktigt paraffin. Julstämning i varje hörn som det ska vara.

Edgar Woher som är lärare på John Bauers gymnasieskola instruerar eleverna att göra marsipangodis så att det liknar en liten tomteverkstad. Han berättar sen att de har tillverkat 147 små pepparkakshus, 3 riktigt stora hus till julmarknaden och ett stort hus till en kyrka i Norrköping. Totalt har de lagt 14 dagars arbete på allt som de ska sälja under helgen. Det är knäckebröd, biscotti, tryfflar och marsipangrisar. Verkligen roligt att de är med och Edgar menar också att det är en bra övning för eleverna att möta kunder IRL. Något jag kan hålla med om.


I stora köket bakar Löfstads slotts anställda pepparkakor. Läckert klädda som alltid. Guiderna som guidar under dagen har tidstypiska kläder och några av guiderna kommer från Ljungs säteri och har lockiga peruker och är verkligt eleganta i 1700-tals klänningar. 

En hel del folk kommer och handlar böcker och bröd av oss. Det är mysig stämning. Mysigast är dock att åka hem då marshaller är tända i den lilla parken framför slottet och små eldar brinner vid nerfarten från borggården.

Hoppas du har det bra och jag önskar dig en härlig advent med mycket julstämning.Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...