25 december, 2012

Mat trender inför 2013


En vän kom spontant på jullunch igår. Han är rätt matintresserad och allt eftersom vi diskuterade började han undra vad jag ser som mattrender inför nästa år. Egentligen är det ju verkligen inte lätt att se trender men spånade lite på vad man skulle kunna tänka sig med hänvisning till vad som skett under det gångna året. Här är några av mina tankar om lite parallella spår som skulle kunna vara aktuella.

Ledorden är ökad kunskap, hälsa, miljö, medvetenhet och variation.

Kött
Under året som gått har det varit mycket kött på tapeten. Det har grillats, långlagats och styckningsscheman har fördjupat allas våra (nörd) kunskaper  om vilka styckningsdetaljer som passar till vad. Det som kan tänkas komma är att vi börjar konsumera mer kvalitet ju mer kunskaper vi får och att det här även kommer att sprida sig ut till "vanliga" konsumenter mer och mer. Flera av matmänniskorna har förespråkat att köpa lite mindre mängd kött och betala mer. Dels för att det är mer njutning att äta bättre kvalitet smakmässigt sett. Det är hälsosamt att äta mer grönt och mindre med kött men också för att det är ett mer miljövänligt val. Att utveckla tillbehör som fina grönsaksrätter till, skulle kunna komma att få mer plats på bordet för att få mer variation och för att vi lärt oss mer.

Frukt och grönt
Trenden att äta grönsaker i säsong fördjupas. Att odla själv kan vara en del av den trenden. Njutning är att äta en egenodlad tomat. Man lär sig mer om smak och förstår värdet av att äta säsongsodlat. Att äta sin trädgård var en artikel jag läste i somras och vi upptäcker det som finns runtomkring oss i form av bär och blommor på buskar och i rabatter. Vidare är vi ute i naturen och kikar runt på ogräs och annat ätbart med influens från våra danska grannar på Noma.

Dessutom har gemene man mer och mer förstått att det finns olika sorters äpplen, jordgubbar, potatis och tomater. Smaker och användingsområden för olika sorter blir allemans kunskap. I våras inleddes en pressträff med potatisprovning av en smakjägare. Där presenterades även wasabiruccola, en mycket läcker sort av paprika, Lamuyo osv. Variationer!

Bakning
Surdegstrenden har hållit i sig ett tag. Surdeg är nyttigt och varför inte bli ännu nyttigare? Kanske kan trenden vara att stoppa mer frön i bröden och göra dem ännu grövre. Mina blickar går mot Schwarzbrot och mustiga limpor med mycket roliga blandningar. Sirapslimpan kan också få en renässans. Den är inte så dålig då den ändå är något grövre än ett vanligt franskbröd. En annan sak som är spännande utveckling på bakfronten är att det på mjölpåsar står vilken sorts vete det är. Titta på mjölpåsen Vinjett som döpts efter vetesorten.

Charkuterier 
Charkuterier då frågade min vän? Ja, det är klart att det är charkuterier på gång. Svensk mat börjar ju få fint rykte om sig. Bl a i London har man fått upp ögonen för det svenska köket. Inte ens jag tänker på att en av våra största charkuterier heter Falukorv. Eller prickig korv, spickekorv mfl som tillhör vårt svenska matarv. Under året som kommer, förstår vi mer och mer att uppskatta det svenska även på den här fronten.


Vill du läsa mer om mattrender 2013 så har Christopher, Matbloggsprisets grundare gjort en spaning här. 

2 kommentarer:

örjan sa...

Håller med din analys.

Privart komplettering.
Efter surdegsbakning och egen korvtillagning. Nu hemmasyrning av grönsaker.
Begränsande faktor är lägenhetsboende, och och därigenom normal avsaknad av tillräckligt kalla förvaringgsmöjligheter.

Kinna Jonsson sa...

Tack för din spaning! Håller helt med dig Örjan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...