09 december, 2012

Lutfisken blötläggs på Anna-dagen

Lär dig mer om lutfisk i filmen från SVT
Anna-dagen är inte bara pepparkakans dag. Enligt gammal tradition är det också den dag som man lägger lutfisken i blöt. Men lutfiskens dag är redan fredagen före Alla helgons dag. Antagligen därför att lutfisk alltid varit festmat. Det har varit fin mat som man köpt om man inte velat luta den själv, vilket var en stinkande beredning.

I min egen familj hade vi som tradition att äta den på sk lille-jul-afton, dvs kvällen före julafton. Då bjöds de som arbetade på gården in, både vår murare Erik och den äldre man Gustav som arbetade i våra stallar, båda ungkarlar. Och det är väl först nu som jag förstår hur festligt det var med just den maten. Som barn var jag inte alls förtjust...

Att Anna-dagen är speciell är för att lutfisken bereds i flera steg och för att citera Jan-Öjvind Swahns mormors rrimmar; "tre dag i vatten, tre dar i lut, tre dar i lutvatten och sen vattnra man ut". om man då sätter igång idag dvs Anna-dagen den 9 december ska fisken hinna bli klar till julafton. Väldigt smart precis som många av våra traditioner.

Lutfisk som rätt har annars sin ursprung i katolska fastan och är sk fastemat och tillåten att äta under fasteperioden. Det som många antagligen inte vet att man förr även fastade inför julen i 40 dagar dvs under 6 veckor. Och vår advent är en kvarleva av de 6 veckorna då vi under 4 veckor väntar på julen.

Liter mer om serveringstips hittar du här. Bl a en härlig lyxvariant med Gordon Ramseys kreation av pancetta och brysselkål. Kika också gärna under Allt om lutfisk med massor av recept.

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...