17 december, 2012

Långkål, rödkål och brunkål

Varför äter vi olika sorters kål till jul kan man ju undra och varför är t ex brunkål finare än grönkål?

Kål har vi haft i vår kost sedan medeltiden och den hade en större betydelse innan potatisen började ses som en daglig gäst på vårt bord. En bra vitaminkälla. Sen var den vita kålen mer komplicerad att odla än den gröna och därför dyrare att köpa och alltså också finare.

Men kål är, förutom att den har mycket vitaminer i form av både A-, B- och C-vitamin, en mycket nyttig grönsak med mycket fibrer, protein plus järn, kalium och kalcium. Alltså bör vi inte underskatta nyttigheterna och äta den ofta under vinterhalvåret då mycket annat inte är varken smakrikt eller fullt med nyttigheter.

Olika landskap har sina olika kåltraditioner till jul. I Skåne äter man brunkål och rödkål. Medan man i Halland och Nordvästra Skåne lagar långkål. Att tillaga rödkål är den yngsta kålformen på våra julbord skriver Jan Öjvind Swahn i sin Mathistorisk Uppslagsbok. Om man får gissa kan det vara så att sedvänjan med rödkål importerats från Danmark där den äts till bl a griskött och gås. Den är också jättegod till smörrebröd med dansk bräserad skinkstek.

Långkålen har fått sitt namn eftersom man från första början tillagade grönkålen hel. Numera hackas kålen lätt, kokas med skinkspad och grädde. Smaksättning är peppar, muskot och sirap. Har letat efter receptet som jag fått av en vän men det är puts väck. Här är iallafall några av de andra recepten från vaxduksboken.


Rödkål
1/4 rödkålshuvud
2 äpplen
1 gul lök
10 katrinplommon
1-2 msk balsamvinäger
1/2 dl russin
lite vatten
smör

Strimla kålen. Dela äpplen och kärna ur, tärna i större bitar. Skala och hacka löken. Smält smör i en djupare panna med lock. Lägg i kål, äpple och lök. tillsätt alla övriga ingredienser. Låt puttra under tiden som fläskläggen står i ugnen. Det kan ta uppemot 2 timmar. Smaka av kålen med salt. Om du inte vill ha söt kål, minska på katrinplommon, russin och balsamvinäger.


Brunkål
Vitkål
Smör
Sirap
Salt
ättika

Skär bort stocken. Tärna vitkålen. Mm du gör en mindre mängd (typ 1/2 eller 1/4 vitkålshuvud) kan du bryna den i en djup stekgryta. Annars brer du ut kål på en långpanna, klickar smör över och låter den bli brynt i ugnen på ca 225°C. rör om då och då. Smaksätt med ättika, sirap och salt. Servera till julskinka och annat småvarmt på julbordet.

2 kommentarer:

Freedomtravel sa...

Mina föräldrar, som är från Halland, har alltid gillat grönkål. Själv är jag från Skåne och gillar rödkålen... ;)

Kinna Jonsson sa...

Och jag har aldrig ätit långkål men gillar verkligen rödkål och brunkål.
Härligt att se dig här igen!
God Jul!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...