08 december, 2012

Julskinka i ugnen

Första julskinkan för i år står nu i ugnen. Det är Bodalsgris närproducerade skinka som jag fått i veckan för att prova. Min erfarenhet är att deras kött är verkligt fint, varför jag också väljer att skriva om det.

Som vanligt ugnsbakar jag skinkan tills den har 70°C i tjockaste delen och har satt ugnen på 175°C. Egentligen tar jag ut den vid 68° och låter den vila en stund. Vanligtvis brukar då temperaturen nå 70°C. Ca 50 min per kilo lär det ta innan den är klar. Mer info om temperaturer för ugnsbakad julskinka hittar du här.

Här har jag valt att inte svepa in den i folie. Men rekommendationen på förpackningen är att man ska använda folie. Något jag aldrig gjort. Jag har heller aldrig kokat skinka men många föredrar det för det blir så god buljong till Dopp-i-grytan av det.

Egentligen borde jag luskat fram Cajsa Vargs recept med kryddskinka. Kommer på det i skrivande stund. Har för mig att den även var omsvept av rågdeg för att bli riktigt saftig. Nåja, vi kommer antagligen att äta upp den här skinkan långt innan jul. Ikväll kommer jag också att servera sk brunkål. Vitkål som bakats i ugnen tills den är brun. Smaksättning är med sirap, smör, ättika och salt. Brunkål är brukligt som tillbehör i Skåne. Liksom ett gott äppelmos. Mitt äppelmos är handskuret i lite större bitar. Sen kanske jag hinner rulla några köttbullar också. Hm, lägger mig nog på soffan ett tag innan jag sätter igång. Fest igår sätter sina spår. ;-)

2 kommentarer:

örjan sa...

Lågtemperatur/långtidstillagning har ju blivit populärt.
Funderar på 75-80 grader, ev i stekpåse, och 8-10 tim.
Undrar om resultatet skulle bli bättre eller sämre.

Kinna Jonsson sa...

Du har så rätt. I mina gamla inlägg har jag även föreslagit 125°C i ugnen och att man räknar med att lägga på ca 30 min per kilo.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...