09 december, 2012

Gör chips av skinksvålen

Skinksvål är något av det godaste jag vet. Lite svårt att få tag på under året (då man vill bräsera fläsk som danskarna gör) men till jul är det helt legitimt att sälja skinka med svål. Det här hade jag inte ätit förrän min fästmans föräldrar bjöd oss på den traditionella avsmakningen av varm julskinka. Runt den 22:e äts då julskinkan varm med hemgjort potatismos, äppelmos och senap. Som tillbehör kommer knaprig svål. Du kanske inte tycker det låter läckert men jag försäkrar att om man får dem riktigt knapriga utan att bli brända är det sensationellt goda.


Så, när skinkan är klar i ugnen drar man av svålen medan skinkan fortfarande är varm. Det måste man göra oavsett. En gång lät jag skinkan kallna och skulle därefter dra av svålen. Resultatet blev att det mesta av det vita fina fettet på skinkan följde med och kvar var en rätt mager skinkbit med en tunn fettrand. Passade just då när jag med flera jagade minsta fett från tallriken. Idag har trenden vänt och fettranden ska vara kvar. Många tycker också att den är god att äta.

Tillbaka till svålen. När man har tagit av den rutar man upp den eller skär den i längder som är är ca 5*1,5 cm. Man kan också klippa den i längder och sen i mindre munsbitar. Lägg dem därefter på en plåt och ställ in högt uppe i ugnen på 250°C. Jag satte också på grillen f.ör att uppnå snabbt resultat. Passa dem noga och när de börjar bli krispiga är de färdiga. Olika bitar kan gå olika snabbt så plocka av de som blivit färdiga efter hand.

Hoppas du tycker det här är lika gott som jag.

Länk till temperatur och hur du tillagar julskinka i ugnen. 

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...