15 december, 2012

Dopp i grytan och varför vi äter det

Invigt dopp-i-grytan för året. Det blev så fint skinkspad från julskinkan häromdagen. Inte alltid det blir det när man ugnsbakar den - men den här gången så. Spadet sparades i en kastrull. Fettet som lade sig överst tog jag bort. Skinkspadet var mycket koncentrerat så jag spädde det till lagom salt och god smak. Dopp i grytan är något av favoriterna på julbordet men det finns inte i alla landsdelar. Mamma som kommer från Skåne, hade t ex inte sett det innan hon flyttade till Östergötland. Varför kan man undra och en förklaring kan vara vilka möjligheter man hade att mala mjöl. Låter som en banal sak och förklaringen kanske är banal men väldigt klok.

I vissa delar av landet har man kvarnar som drivs av vattenkraft. I andra delar har man kvarnar som drivs med vindkraft. Av naturliga skäl kan man inte hålla igång kvarnar som drivs med vattenkraft under vintern. Vad göra. Jo, man mal upp mjölet och bakar bröd så att man har ett förråd hela vintern. Brödet hängs dessutom i kakor på en stång högt upp så att råttor och möss inte kan nå det. Et voìla. Du har formen av runda bröd med hål. Tänk på hålkakor, runda knäckebröd etc. För att göra det lite festligare på julen och kunna äta mjukt bröd blöttes det upp i det feta, salta och goda skinkspadet.  Vi har traditionen kvar utan att kanske ens veta varför.

Bästa doppebrödet är inte den mjuka vita franska som många använder. Bästa doppebrödet är lite hårdare, kompakt bröd. Många doppar vört men det tycker jag blir för blött. Ta hellre något hårdare och kompaktare än det. Ibland bakar mamma ett bröd som endast är avsett för doppe men jag har inte receptet.

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...