09 oktober, 2012

På studiebesök i korvfabrik

Doften som slår emot mig är välbekant fast det är så länge sen jag själv gjorde korv på fabrik. Vi är ute och besöker Herman Munzerts familjeägda fabrik utanför Erfurt. Munzert är leverantör till svenska Menigo.
Inriktningen på produktionen är från början inspirerad av Bayern och Franken (området som fabriken ligger i) men för några år sedan började man även producera "svenska charkuteri klassiker" som levereras till Sverige.  

När vi kommer in i fabriken får vi packa in oss från topp till tå. Hygienföreskrifterna är enorma och det är väldigt bra. Inte ens en ring eller klocka får man ha på sig. Tack och lov får jag dispens och iallafall ha med mig kameran in.


Vi går genom slussar mellan de olika avdelningarna. Undersidan av skorna borstas. Desificerande vätska sprutas på händerna flera gånger. Första delen av fabriken som möter oss är löpande bandet, där man styckar upp bl a skinkor.


Sedan kommer vi in i delen där korvsmet blandas. Just för tillfället är det en ostwienerkorv som ska färdigställas. Stora oststycken tippas ner i smeten sen mer kött innan smeten tippas upp i stora tråg för att stoppas i fjälster.
Lite längre in i anläggningen kommer vi till korvtillverkningen. Allt går verkligt fort och de som arbetar här har flinka fingrar. Korvarna hängs upp på stora ställningar och tvättas, torkas och röks. Allt sker inom 2 timmar. I röken går det in ca 1,2 ton korv åt gången.

Fler utrymmen passeras. I en av förpackningshallarna är det extra strängt med hygienen. Munskydden måste på. Det skulle vara förödande om något händer med korven som läggs i plasttrågen.

Hela besöket avslutas med provsmakning av alla olika produkter. En av mina favoriter är en lättrökt korv som jag inte sett motsvarigheten till i Sverige. Tyskarna är verkligen skickliga på korvtillverkning.


På Spot and Tell kan du se fler bilder och läsa mer om besöket. 

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...