03 maj, 2012

Primördags för gran- och tallskott

Gillar du Gransirap eller kanske tallskotssirap? Snart är det dags att kika på primörerna. Men se till att du inte plockar skott från andra träd än dina egna.

Koka av skotten och koka sedan det smaksatta vattnet med socker till en simmig lag. Et voila du har din egen smaksättning.

Tidigare blogginlägg om Granskott och Tallskott

6 kommentarer:

Pernilla i Mästerkocken sa...

Vad kul! Har hur mycket tall, gran, en, och björk runt stugan! det ska jag testa. Hur gör du själva grunden och vad ska jag titta efter för skott?
Hejhej
Pernilla

Kinna Jonsson sa...

Hej hej själv!
Välj de ljust gröna skotten på tall eller gran. Skölj dem noga. Koka av dem i 30 min. Gör gärna som så att du använder samma vatten och kokar av nya skott. Tillsätt 750 g socker per liter vätska och koka ihop till en simmig lag.

I boken "I mormors skafferiW www.klefstadforlag.se har ett recept med tallskottsglass som är supergott. Gjorde det till en midsommar och det var väldigt uppskattan.

Åsa sa...

Åh, undra om jag inte skulle ta och ge mig på det i år? Fick tallskottsirap till en dessert för en del år sedan då jag var i Sundsvall. Mycket gott!
Kruxet är bara att jag inte äger varken granar eller tallar :s

Kinna Jonsson sa...

Jag har i kylskåpet - den har sockrat sig lite men om du är i Stockholm och kan komma förbi/träffa mig någonstans, får du gärna en burk.

Åsa sa...

Jag kommer den 14 maj :)

Kinna Jonsson sa...

Välkommen förbi. Du vet var jag bor och jag är antagligen hemma. Slå en signal innan. =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...