13 maj, 2012

Bloggreceptboken

Stämningen är hög redan när jag kommer in i den vackra lokalen på PS Matsal. Tillsammans ska vi laga mat för att så småningom inspireras själva och skapa recept till den nya bloggreceptboken som beräknas komma i början av juni. Temat är något lagat något köpt.

I det öppna restaurangköket finns en hel del mat uppdukad och förberedd. På bordet står vinprovarglas vid varje kuvert prova viner. Kvällen inleds med Rosé, El Coto Rosado, salta mandlar och oliver.  Producenten från El Coto, Rioja och marknadsansvarig är influgna, vilket sätter färg på kvällen. De har med sig torkat kött (Jamón Ibérico de Bellota) från ekollongrisar (typ Pata Negra) och berättar om produkterna. Introduktion av både Spendrups och Per Gustafssom som driver PS Matsal. Därefter får vi välja mat vi vill laga samt bloggare vi vill laga mat med.

Momas kitchen och jag lagar en linssallad med fältsallat, oliver, russin och en citrusdressing. Vid vår station ligger det handgjorda korvar från Korvhantverk och Jan Randow, korvtillverkaren är också inbjuden. Raskt tar han över korvarna och steker dem försiktigt. De behandlas som fina köttbitar. Små smakprover direkt vid spisen får oss alla att utbrista i glädjerop. Korvarna är så delikata och kan varmt rekommenderas. Den med fänkål är min favorit, därefter en med chili och en med ost.

Bakom alla matrecept för kvällen står Herman Rasmuson vars bok Grönt från Natur och kultur, vann pris i årets måltidslitteratur. Det känns som om timmarna flyger fram och en buffé trollas fram ett litet steg i taget. Musslor med ramslök, ansjovis med hackade tomater samt en läcker sås. Friterade getostbollar med panko. Kyckling, de torkade korvarna och skinkan, samt de handgjorda korvarna. Allt är så läckert.

När vi äter får vi en ganska snabb genomgång av vinerna vi dricker. De doftar ljuvligt. Framför allt de röda har tunga mustiga dofter av bl a choklad och mörka röda bär. Febrilt försöker jag få med intrycken men pennan hinner inte med. Jag hoppas du tycker det är så pass intressant att läsa mer att du klickar här och läser Fredrik Schelins recension för 2011.

Tack för sponsring från Spendrups som står för arrangemanget samt är agent för El Coto vinerna.

Här är länkar till bloggarna som var med och som har skrivit om kvällen.
Momas kitchen
Landleys kök
Smaskens och om inspirationskväll på PS matsal
Who cut the cheese och inlägg om inspirationekvällen
Lykka som var en av arrangörerna bakom kvällen och inlägget Nu kör vi igång Bloggreceptboken
I huvudet på elvaelva
Bloggat om kvällen hos Bloggreceptboken

 Med oss i köket har vi Mikael Göransson, ScandinAsian Taste som jobbar på PS Matsal och skriver på deras blogg.


Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...