22 april, 2012

Uppbunden och späckad kotlettrad

Tänk vilken kunskap som sitter i händerna. Jag är djupt tacksam för att min mamma Märtha som är hushållslärare, alltid lagat mat med olika handgrepp som hon fört över till oss barn. T ex som häromkvällen då jag ville ha en riktigt fin form på en fläskytterfilé som för övrigt är detsamma som en halv benfri kotlettrad. Även om handlarna tjänar mer pengar på att döpa om styckdetaljen till fläskytterfilé tycker jag inte om namnet. Och jag hoppas innerligt att en del av den vinsten även kommer bonden tillgodo. Nåväl det här var en jättefin köttbit från Bodalsgris som står för närproducerat fläskkött. En hel del matbloggare inklusive jag själv har fått kött att testa.

Den bengfria kotlettraden skulle späckas och bindas upp. Först tog jag fram ett brynstål. Det körde jag rakt igenom köttbiten på längden. Därefter späckade jag den med aprikoser, för det var vad jag hade hemma. Annars blir det väldigt elegant att späcka med katrinplommon. En mörk "katrinplommonknapp" i mitten av det uppskurna köttet. God smak blir det oavsett vad du använder. Sedan band jag upp köttbiten för att få den där snygga runda formen. Start vid ena händen genom att knyta om köttbiten på tvären och sedan lägga en bit snöre kring köttbiten lite längre ner. Därefter möta med snöre på andra sidan och dra det genom öglan. Ja, jag har svårt att förklara hur man gör men med lite tanke och övning går det här fort och du kan binda upp en oxfile eller en stek på det här viset också.

Sedan saltade jag och brynte köttbiten runtom. Därefter lades den i en form och in i ugnen på 125°C med en kötttermometer. När köttbiten nått ca 68°C tog jag ut den. Klappade in stött ekologisk cubebepeppar från Herbaria runtom (och inte för mycket då den är rätt intensiv i smaken). Köttbiten fick sedan ligga en stund under folie. Köttsaften i formen vispades ur med lite vatten och blandades med crème fraiche och smaksattes med kubebepeppar och salt. Med pressad potatis och en grönsallad blev det här suveränt gott.

Vill du följa Värmlandschark som representerar Bodalsgris, finns de på Facebook.

Matbloggare om Bodalsgris
Ragazze Elin har skrivit om fläskfilén från Bodalsgris.
Gourmetmorsans fläskfilégryta hittar du här.
Smaskens har gjort strozzapreti med Bodalsgris.
Fläskkotlett i tomatsås hittar du hos Matmedmera.
Matmamman skriver om Bodalsgris och samarbetet med Coop.
Mat och odla om fläskfilé

2 kommentarer:

Emilia sa...

Kotlettrad är aldrig fel! Spännande att fylla med torkad frukt! Gott!

Kinna Jonsson sa...

Tack Emilia!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...