25 april, 2012

SIA glass nya smaker

Häromdagen var jag inbjuden på press och blogglunch på Gastrologik för att testa årets nya glassmaker från SIA glass. Hela tillställningen inleddes därför med en glassprovning.

Visst är det häftigt att man numera kan prova olika produkter som inte nödvändigtvis är vin, olivolja eller choklad. De finsmakande konsumenterna blir mer och mer intresserade av att dyka ner djupare i kunskaper, idéer, kombinationer och därför fick vi även intressanta tips på hur glassarna skulle kunna serveras tillsammans i andra konstellationer utan att nödvändigtvis vara dessert. T ex en getostglass skulle kunna toppa en rödbetssoppa. Eller en nötkrämglass tillsammans med sallad. Tänk att pepparkaksglassen skulle kunna serveras i samma sammanhang som en pepparkaka till jul nämligen med en klassisk mögelost. Tror nog att din fantasi börjar eggas lite...eller? Annars kan du kika här.

Nya smakerna från SIA glass var
  • Honung Chèvre
  • MarulaAnanas
  • Laktorfri Lakrits
  • Nöt-Crème
  • Pepparkaka (lanseras till jul)
  • Passionssorbet
  • Caramel MACADAMIA

Som jag tidigare konstaterat har alla sin egen preferens så även om jag säger att mina favoriter var MarulaAnanas, Passionssorbet och Caramel MACADAMIA redan när jag fick dem hemskickade för en månad sedan så är jag övertygad om att någon annan har andra smaker de föredrar.

Lunchen var superb på Gastrologik. På bilden ser du hur grundarna av Gastrologik jobbar för att lägga upp glass på iskalla granitplattor till provningen. Sedan fick vi en utsökt lunch med

Förrätt
Sallad på svenska nässlor
med slätvar och
brynt briochesmör.

Briochesmör är briochedeg som smulats och brynts i smör.

Varmrätt var ungtupp,
rökt tempererad äggula, ramslök
och kycklingsky

För-dessert 
Passionssorbet
med beldini gelé
och olivolja

Beldini är en slags glass. Olivoljan låg i botten och matchade väl övriga smaker. Tror att inspirationen kan komma från Mattias Dahlgren och Matbaren.

Dessert
Caramel MACADAMIA
med karamelliserade hasselnötter
lönnsirap från Blacksta
och reduktion på äppelmust från Stenheda.

I botten av detta låg ett litet chokladanslag dvs en liten chokladkaka som kan ha varit i mördeg. Den lilla chokladkakan hölls på plats av en superb klick av karamell/kola med en aningens salt. Delikat och smaklökarna gjorde volter!

Sällskap vid bordet var Elin som berättade att Ragazze och Tre tjejer i köket var den första svenska matbloggen. Allt om Mats bloggare Josefine, Sigrid från Sveriges Mästerkock som bloggar på Spisvärme, Alice Brax, Brax on Food och LRF Sverige på Twitter samt Lena IlKjaer från branschtidningen RS.

Ragazze-Elin har bloggat om hur hon använder Getostglassen.
Sigrid har beskrivit provningen helt strålande.

5 kommentarer:

Sofie Johansson sa...

Kul med lite annorlunda smaker. Mest nyfiken på getosten tror jag.

Millas Hälsoblogg sa...

Vilka spännande smaker att se fram emot.

Katinkas Kitchen sa...

Glass känns fortfarande lite avlägset i regnrusket:)
Matbloggar du fortfarande i utmaningen du fick mig att anta en kall januaridag? Jag har nu gjort det i 98 dagar:) Med matglada vänliga hälsningar från Katinkas Kitchen!

Kinna Jonsson sa...

Fantastiskt att du har orkat igenom alla dagarna.

Jag hinner inte så mkt som jag vill och fick ge upp i mars då jag hade 4 föredrag/utbildningar mer eller mindre på raken, varav 3 relativt nyskrivna.
Nu har det blivit en helt del rapportering från events och inte så mkt egen mat.

Millan sa...

Låter mycket gott det där :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...