21 april, 2012

Lakrits+vin=kärleksförklaring

Lakritsfestivalen har startat. Press och bloggare är inbjudna till visning innan den öppnar. När man kommer in är både rött och vitt vin uppdukat, lakritslikör, Liquorizia Bio med starkt kaffe (supergod kombo) och lakritsöl från Helsingborgs bryggeri. På bordet i mitten dignar det av olika lakritssorter. Mycket finlakrits som man verkligen kan njuta men inte äta så mycket av. Bra för mig då den räcker länge. Det gillar jag!

Vinerna är Castillo de Molina Reserva på Cabernet Sauvignon druvan, där vinet är skräddarsytt för den nordiska marknaden och kommer från Elqui Valley, Chile. Syran i vinet mildras av salmiak. Det är saltet som tar ner syran.
Vi testar även Castillo de Molina Reserva på Cabernet Sauvignon och en liten del Syrah. Cabernet är ju en druva som är känd för att vara sträv och tuff. Ihop med sött kan man tänka sig att den blir ännu strävare. Men tillsammans med rålakrits som inte är söt matchas fruktigheten i vinet. Dessutom har har producenten Vina San Pedro jobbat med att få vinets tanniner mjuka.

 Runt bordet som dignar av lakrits testar jag en sort som ser ut som små stenar. Det är en av mina favoriter samt små lakritsbitar från Kalabrien. Den isländska lakriten från Nammi är sedan länge en sort som jag gillar då den består både av choklad och lakrits.
Med oss hem i Goodiebagen hade vi flera olika sorters lakrits från Bülow och en lakritskola från Chokladfabriken som jag senare på kvällen avnjuter med ett annat rött vin. Vinet heter La Volte och kommer från Toscana. Min väninna Flavia arbetar med det på Oenoforos och presentade mig på min födelsedag.

Många bloggare är där och bl a träffar jag på Spisat, med massor av bilder här. Anneli på Niehoff och blogginlägg härJessica på Leva Sunt, familjen Sundberg. och Angela min gamla arbetskamrat från mässan som driver Cute Kids och som bloggar på Finest. Med sig har hon Twitterbekanten Nordenfors. Lex från AdLibP2 dyker också upp. Och så är söta Agnieszka från Spot and Tell på plats. Hon har säkert en hel del fingrar med i spelet om att göra det här omskrivet på nätet.

Nedan ligger ett Youtubeklipp där jag filmat hur Jacob Wismar som är festivalskock, gör sockervadd till oss och berättar lite hur han jobbat med menyn inför Lakritsfestivalen. Fler recept hittar du här.

Du kan följa Lakritsfestivalen på Facebook här.
1 kommentar:

Millas Hälsoblogg sa...

Vad kul var i Stockholm, men tyvärr hanns inte det med.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...