06 februari, 2012

Lingonketchup - känns genuint - mer sånt

Smaka på den. Den uppmaningen fick min sambo när han undrade vad jag hade fått på Årets kock i en av goodiebagarna. Förvåningen i hans röst och kommentaren gjorde mig glad. "Det känns genuint". Här satte han ord på min känsla för den fina lingonketchupen från Kretsloppshuset i Jämtland, Smakriket.

Att tänka nytt och utveckla en bra sak till något bättre är smart. Och jag gillade lingonketchupen skarpt. Mer sånt. Lisa, matälskaren som stack påsen i handen på mig sa: "Det här är tungt. Då ligger det en ny trend i den". Och någonstans känner jag verkligen att det är en ny trend. En ny trend att förädla det vi har här i Scandinavien. Nordiska smaker är ju redan på gång. Att komma högre i förädlingskedjan och kunna betalt är det vi alltid gjort genom våra industriuppfinningar. Är det matens uppfinningar som nu är på tur? Är det den nya trenden?

Samtidigt som jag skriver det här tittar jag på nyheterna på TV och ser att scampi och gösodlingen Ljusterö Lax och Gös AB gått på pumpen för tillfället. EU har protesterat. Tack för att många små företagare kämpar på och protesterar och kämpar på ännu mer. Om vi ska ha en levande landsbyggd är det enormt viktigt att initiativ uppmuntras och vi som inte just har en ny produkt eller tjänst hjälper till genom att stötta och köpa (det som är bra förstås).

Tänk vilka känslor och tankar en flaska lingonketchup kan sätta igång...en vanlig måndag. Mer sån't!

Mer inspiration hittade jag hos Kulinarika


Blogginlägg #28 av 100

5 kommentarer:

Matias Zakrisson sa...

Men du! Vad häftigt! Jag letar ju Norrländska produkter att blogga om! Måste se om jag kan få tag på den dära flaskan här uppe i Umeå. Va kul!

Kinna Jonsson sa...

Skoj att det inspirerar! Tack!

Elin sa...

Lingonketchup är mycket gott. Minns det från ett av mina allra första restaurangbesök i Sthlm när jag flyttade hit 1999. På rest Salt (inte samma ägare som nu) så hade de älgfärsburgare med lingonketchup och mandelchips. Så gott! Sen dess har vi gjort det ibland, rör ner lite lingon i ketchup - klart!

Pralin från matmedmera sa...

Lingon ketchup. Det måste jag leta i butiken. Undrar vilken reaktion får jag från mina barn när de får lingon ketchup till korv och bröd?

Kinna Jonsson sa...

Elin - du har ett recept i slutet med inspirationslänken.

Pralin - om de gillar smaker så kommer de att gilla det. Det är ingen jättestor skillnad men känns fräscht!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...