07 februari, 2012

Gör som de grekiska käringarna

Det sambon och jag diskuterar är om det blir bra att lägga allt marinerat revbensspjäll på samma långpanna som potatisen. Eller kommer det att rinna köttsaft och marinad som gör att potatisen blir saggig? Då får vi en helt underbar kommentar av väninnan som är på besök. "Gör som de grekiska käringarna. De brukar lägga allt på samma plåt. Något man ser när man får gå in i köket och välja mat i små tavernor". Kamraten är tvärsäker. Och hon har helt rätt. Hon har ju bott i Grekland i många år och har bra koll. Hon älskar god mat.

Om recept och kryddning
Receptet kommer från Mathem och Monika Ahlbergs matkasse. Andra gången vi lagar det här och det kan lätt bli en favorit. Antagligen för att den liknar mycket annat som jag själv tycker om att laga. Gillade särskilt rosépepparn som en pikant kryddning på coleslawen. Marinaden är superbra och passar till fler saker med fläskkött och grillsäsongen.

Ett tips för marineringen
Det jag skulle vilja lägga till i beskrivningen är att det enklaste sättet att marinera är att stoppa marinaden och köttet i en plastpåse och sen lägga allt på en tallrik för minsta möjliga slabb. Då är det också lätt att vända på den i kylen och se till att marinaden kommer åt hela köttstycket.


Revbenspjäll i ugn med klyftpotatis och coleslaw
4 personer
ca 1 kg revbenspjäll

Marinad
1/2 dl soja
1/2 dl honung
1/2 dl olivolja
2-3 vitlöksklyftor
1 bit färsk ingefära, ca 3 cm
Flingsalt och nymalen svartpeppar

Coleslaw
1 klyfta vitkål, ca 300 g
1 zucchini
1 morot
1 msk Dijonsenap
1 vitlöksklyfta
2 1/2 dl matyoghurt
Flingsalt
3 tsk nystött rosépeppar

Klyftpotatis
ca 800 g potatis i lite tunnare klyftor
2 vitlöksklyftor
1/2 dl olivolja
Flingsalt

Krossa vitlöksklyftorna och riv ingefäran. Blanda ihop alla ingredienser till marinaden och låt gärna revbensspjällen marinera i det över natten.

Värm ugnen till 225°C.

Lägg revbenen i en ugnsfast form eller långpanna där även potatisen får plats.

Klyfta potatisen i lite tunnare klyftor (6-8 klyftor per potatis) och lägg bredvid revbensspjällen. ringla över olivolja och salta. Krossa ett par vitlöksklyftor och blanda ner. Blanda runt så all potatis får olja på sig.

Stek spjäll och potatis i ugn på 225°C i ca 30-40 minuter eller tills köttet lossar lätt från benen.

Strimla kålen tunt. Koka upp lättsaltat vatten. lägg i kålstrimlorna och låt koka upp på nytt. Häll av och spola i kallt vatten. Låt rinna av ordentligt.

Grovriv zucchinin och moroten. Blanda vitkål, zucchini och morot med yoghurten. Smaka av med flingsalt och nystött rosépeppar, senap och en pressad vitlök.

Servera med revbenspjällen och klyftpotatisen.

Blogginlägg #29 av 100

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...