06 februari, 2012

Drottningsylt

Drottningsylt tänker jag när jag ser hallon och blåbär i frysen. Namnet lockar till läsning men det finns ingen källa som anger varför sylten fått sitt namn. Vet du möjligtvis? En av de första kokböckerna som nämner sylten är Hemmets kokbok från 1903. I den finns ett tips om att sylten blir bra om man kokar hallonsylt och blåbärssylt var för sig och sedan blandar. Oavsett hur man gör är sylten delikat. Läcker till våfflor, pannkakor, scones, i rulltårta eller morgonfilen.

Koka sylt
Lite rationellare än att koka varje bärsort var för sig kan man vara. Blanda lika delar bär (väg dem), lägg en tjockbottnad kastrull, hetta försiktigt upp och koka 5 minuter. Tillsätt därefter 350 g socker per kg bär. För att få en fin konsistens använder jag röd melatin (ett geleringsmedel) enligt anvisning på förpackningen.

Fylla burkar med "tratt"
Här har jag försökt vara smart och skurit av toppen av en PET-flaska med stor flasköppning, för att använda som en bred tratt. Borde nog tagit en större flaska annars var det ett bra försök att slippa få sylt över kanterna och på andra ställen utanför burkarna.


Blogginlägg #27 av 100

2 kommentarer:

Fröken Dill sa...

Drottningsylt, mmmm - barndomsminnen!

Kinna Jonsson sa...

Men visst är det!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...