19 januari, 2012

Potatissoppa som att koka soppa på en spik

Väldigt få ingredienser kan bli riktigt delikata tillsammans. Potatis, lök, buljong och en klick crème fraiche blir en enkel soppa. Visst, det är inget nytt men en räddningsplanka när man har bråttom. När man inte hunnit handla. Ofta har man de här ingredienserna hemma. En värmespridare då vädret är ruggigt, och luften är fuktig. Här enkel lunchmat en småkall dag ute i skärgården.

Uttrycket att koka soppa på en spik kommer från en folksaga där luffaren som får husrum hos den snåla gumman låter henne tro att hans spik är så förträfflig att det blir en god soppa på den. I själva verket ber han henne om råvara efter råvara att lägga i soppan så att hon till slut bidragit till allt innehåll.

Snålheten bedrar visheten som det så fint heter i folkmun. Älskar just de folkliga uttrycken som finns i vårt språk då de säger så otroligt mycket på ett korthugget och finurligt sätt. Har du något favorituttryck som du använder?Så, då tillbaka till min soppa som åstadkoms med mycket enkla medel.

Potatis och purjolökssoppa
2 portioner
en klick smör
en halv kraftig purjo (här har jag använt den ljusa delen)
4 potatisar
1 buljongtärning
1/2 l vatten
en klick crème fraiche
ev salt

Dela purjon på längden och skölj bort eventuell jord. Skär i halvcentimeter tjocka bitar. Fräs i smöret. Skala och dela potatisen i mindre bitar. Tillsätt i kastrullen tillsammans med vatten och buljong. Låt koka tills potatisen är mjuk. Mixa soppan. Smaka av med crème fraiche och salt. Servera med ett gott bröd.

Blogginlägg #9 i mitt försök att blogga 100 dagar i sträck

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...