02 januari, 2012

Nyår 2011 - varmrättsansvarig

Sedan många år tillbaka firar vi nyår med sambons kamrater. En tradition från tiden då alla var singlar, sambos men inte hade familj. Någon av gångerna blev vi över 50 pers. Det här nyåret var mera modest då flera valt att åka till sydligare breddgrader. 10 vuxna och 8 barn och då barnen är relativt stora blev det långbord för alla. Annars brukar barnen äta före de vuxna och ha egen meny.

Så, det som serverades i år är ett val från varje grupp som har ansvar för en rätt. Vi var varmrättsgruppen - inte ovanligt då de som är bäst på kött eller fisk (sambon med kamrat) brukar hamna där. Efter flera olika förslag landade vi på att göra en lammytterfilé. Och kamraten Thomas som tog hand om köttet gjorde det med bravur. Har nog aldrig ätit så gott kött. Det var rosa och oerhört mört.

Thomas hade stekt köttet runtom i förväg och sedan tagit med det på långpanna. Med köttermometer och relativt låg värme plus att köttet fick vila rejält blev det helt perfekt.

Gratängen som puttrade i ugnen först och hölls varm under tiden köttet blev klart hade vi hämtat från Julia Childs bok Det Franska Köket. Den innehöll potatis, tomater, lök, sardeller, vitlök, timjan och dragon. Mycket gott och härlig umamismak.

En stor blandad sallad serverades till.Osten som ligger främst har granbark omkring sig. Påminner om en Taleggio i smaken. konsistensen var nästan lite flytande och osten fick skedas upp på tallriken. Den vinlagrade osten ligger snett bakom. Kexen lades upp på ett Matteusfat och det blev mycket festligt!
Tyvärr inga bilder på den läckra glassen som serverades i Dry martiniglas. En liten slurk limoncello hälldes över. Äpplena var skurna i tunna stavar och gav det hela en läcker upplevelse med olika texturer.

Tolvslaget var helt vindstilla. Värdinnan hade därför dukat upp ett bord med levande ljus, champagne och glas som var nästintill lite frostnupna. En eldkorg hade fyllts och tänts på ute på gräsmattan. Grannarna smällde fyrverkerier över huvudet på oss.

Efteråt kröp vi ner i soffor. Lite cigarrer röktes och ett quiz spelades av vuxna och barn. Barnen vann!

Nyårsmenyn såg ut såhär:

Parmesansoppa från AoM
med löjrom, lax, dill, gräslök
Vin: Pinot Gris

**

Lammytterfilé
Gratin Pommes de Terre Provencal
lätt kokt fänkål
Kryddsmör med citron och timjan
Blandad sallad med avocado, champinjoner, rostade pinjenötter
Vin: Cote du Rhone

**

Ostbricka med olika sorters kex
Varav en ost lagrats i granbark och en var vinlagrad

**

Äppelglass med kanelsmak och limoncello
Ett mousserande serverades till


God fortsättning på det nya året!

1 kommentar:

Fröken Dill sa...

Vilket stämningsfullt nyår!
God fortsättning önskar fröken Dill

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...