14 januari, 2012

Lutfisk - traditionell mat med uppfinningsrik paketering

Skämskudden på. Det här skulle jag skrivit om redan i december. Månaden då man förknippar lutfisk. Men varför är lutfisk så starkt förknippad med jul. Jo, under 6 söndagar före jul skulle man fasta. En sed som härstammar från romersk-katolska traditioner. Lutfisk var torkad fisk som man fick äta enligt de medeltida reglerna för fastan. I början åts den i sin torkade form i tunna skivor med något fett - som t ex smör. I grannländer som Island är torkad fisk fortfarande en tradition.

Lutfisk är traditionell mat men det är roligt när produktutveckling och nya metoder. T ex att paketera fisken i förpackningar som visslar på dig när den är klar i micron. Förpackningen var väl inte helt klockren då den läckte lite och det var svårt att klippa isär de olika portionerna utan att klippa i nästa förpackning men jag vet att de fått den återkopplingen så jag är inte orolig att det inte förändras. Fisken kommer från Lysekils (Framfoods) och jag fick den för att testa.

I mitt tycke var lutfisken lite för lös och geléig i konsistensen när den var klar. Enligt vad jag förstår behöver fisken lutas av rejält för att bli bra. Kanske är det det som hänt med just den fisk jag fick. Den hade behövt mer avlutning. I vår familj har vi en historia om morfar som just till jul skulle luta av fisken då mormor väntade barn och inte kunde ta hand om matlagningen. Fisken blev inte tillräckligt avlutad och i grytan fanns inget annat än skum kvar. Mer om lutfisk på wikipedia. Och minst 1000 recept på Lutfisk.nu.

Mitt serveringstips är:
Brysselkål à la Gordon Ramsey där kålen delats och förvällts helt lätt. Stekt rökt fläsk i tärningar och kastanjer (som jag dock bytte mot cashewnötter)
Vit sås
Skirat smör
Kokt potatis
*Uppdaterat och kryddpeppar samt skånsk senap förstås.


Bloggpost #4 nu när jag ska blogga i 100 dagar i ett sträck.

2 kommentarer:

AnkiH sa...

Inte behöver du skämmas för att du skriver om lutfisk nu! Lutfisk kan man äta när som helst:-) I morgon ska min man och jag gluffa i oss två kilo. Fisken ligger i blöt nu, och har gjort så sen i förrgår.
Det är jätteviktigt att blötlägga fisken länge om man vill ha en fast och skivig fisk. Det finns massor av lut kvar och det skummar otroligt mycket när jag låter duschmunstycket vara på så att vattnet kan strömma ordentligt runt fisken. Blötlagd, med byte varje dag och genomspolning som ovan, ger en väldigt fast och god fisk.
Här äter vi fisken tillsammans med mjölig potatis, vitsås, gröna ärtor och grov, sötstark senap. Samt pudrar rejält med nymald kryddpeppar ovanpå!

Kinna Jonsson sa...

Lutfisk var festmat förr mer än idag och åts året runt.
Du har helt rätt. Vi använder också kryddpeppar och stark senap. Lägger till det ovan. =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...