31 januari, 2012

Helt vanlig och ändå så älskad

En helt vanlig rätt som ändå är så älskad är ärtsoppan. Kan det bero på pannkakorna efteråt, eller att ärtsoppan är en enkel, simpel rätt med råvaror som inte är krångliga? Någon som vet?

Börja dagen innan
Så lätt att göra själv dessutom. Börja dagen innan med att lägga ärtorna i blöt. Häll av blötläggningsvattnet och häll på nytt vatten. Koka sedan i minst en timme. Därefter kan rätten stå i flera dagar i kylen och blir godare när den är uppvärmd.

Extra god buljong
Jag som är matnörd och inte slänger särskilt mycket mat använder dessutom buljongen där den rimmade oxbringan fått sjuda dagen före. Då får soppan bra smak redan från start och ingen extra buljongtärning behövs för smakens skull. Se bara till att oxbringebuljongen inte är alltför salt. Resterna av oxbringan tärnades och då var även köttfrågan löst. Kryddningen av soppan är sedan tämligen enkel. Timjan eller mejram. Kanske lite extra salt och..."ta da", den är klar.
Att servera med söt svensk senap tycker vi är bäst men självklart funkar andra sorters senap också.

Snabbmat
På något sätt blir det här snabbmat för mig då soppan kan förberedas i god tid när något annat för dagens måltid står på spisen. Ärtsoppa kan man också frysa i portionsförpackningar och ta upp som matlåda eller för ett senare tillfälle.

Blogginlägg #21 i mitt försök att blogga 100 dagar i ett sträck.

4 kommentarer:

Marlene sa...

Är det något som är lyxmat så är det detta! Och så mycket godare med hemlagad än färdigköpt!

Kinna Jonsson sa...

Har knappt aldrig ätit färdigköpt...roligt att du tycker det är gott!

Sofie sa...

Så gott och så billigt!! Äter även om det inte finns pannkakor efteråt:)

Fröken Dill sa...

Varför gör man inte ärtsoppa, som är så gott lite oftare?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...