26 januari, 2012

ARLAs nyheter och trendspaningar

Årets kock gick av stapeln igår. Alltid lika roligt att få vara med på eventet. Själv följer jag inte tävlingen lika mycket som seminarierna. ARLA brukar inleda med en pressfrukost där årets crème fraiche och trendspaningar presenteras.

Årets smak på crème fraichen är rostad vitlök och timjan. God men min stora favorit är fortfarande en smak med KarlJohan som kom för några år sedan.

Sedan är årets nyhet Smetana som nu finns för oss vanliga dödliga i butik. Laktosfri så att alla kan äta. Att det är en laktosfri produkt tror jag beror på att den som var först på marknaden var Valio med sin smetana. Valio har antagligen tagit en stor marknadsandel inom det laktosfria segmentet överhuvudtaget och vad jag gissar, har ett försprång där.
Presentationen av nyheten är som en Bellmanhistoria och lite rolig. Gräddfilen är den sure svensken, crème fraichen fransmannen och därefter kom turkarna och youghurten. Nu är en ryss på banan - smetana. Smetanan var redan förra året aktuell men inte i butikssortimentet. Då fanns små vackert packeterade askar i blått och vitt med smetana-choklad-bitar på pressfrukosten. I år serveras smetana och lemoncurde. Tyvärr missade jag att smaka på det men det lät gott.

Trender kommer och trender går. Ja det kändes inte som om det var revolutionerande även om det alltid är kul att lyssna på trenderna. Mycket säsong, lokal, närodlat. Regional matkultur. Granny style dvs mormors trenden är några span som presenteras. Saker som den här bloggen handlat om ända sen start. Historiska tekniker - typ att lägga in i ättika, konservera, sylta, röka och rimma är tillbaka. Något som oxå alltid legat mormors mat varmt om hjärtat. Blir glad över att 2012 års råvara bl a är fläskkött och en av trenderna är att ta till vara på hela djuret.

Mer info finns under hashtaggen på Twitter #aretskock

Fler bloggar om trender.
Spot and Tell

Blogginlägg #16 i utmaningen att blogga i 100 dagar #blogg100

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...