10 januari, 2012

6 smaksättningar på potatismos

De mest improviserade sakerna blir numera goda. Men så har det inte alltid varit när jag lagat mat. Bakgrunden till det är träning. Precis som man blir bättre på löpning, dans, bloggning eller något annat så ger övning färdighet. Att om och om igen testa, läsa på och testa igen gör att jag uppnår någon slags kunskap som sitter i händerna. Så är också fallet med den här steken.

På ett ungefär vet jag nu att det blir bra med sardeller, lite sötma och syra från lök, morötter, vin, eller vinäger. Här har jag hällt på rejält med vin och lite vatten. Fördjupad smak uppnås med buljong flytande eller i tärning. Lite salt, peppar och lagerblad är klassiker sen kan man fylla på med något annat. I det här fallet valde jag ett par enbär då det är en hjortstek.

Såhär gör du: Hetta upp grytan. Smält smör och bryn steken runtom. Skär lök i skivor och slanta morötter. Tillsätt och låt steka med en stund. Häll därefter rikligt med vin och en del vatten så att det går upp till hälften på sidan av köttet. Alla kryddor och buljong tillsätts därefter. På med locket. Bräsering under ca 1 timme. Löken reder skyn till viss del men sedan kan man reda till en sås om man vill det.

Tillbehör blir lite potismos med en vitlöksklyfta som fått koka med. Någon gång i den här bloggens barndom, 2005, experimenterade flera bloggare, med att göra olika slags potatismos som var smaksatta, däribland Lisa matälskaren med vuxenmos. Här hittar du smaksättningarna som jag samlade på mig då.

6 bästa smaksättningarna på potatismos:
  • vitlök som får koka med några minuter, smaka ev av med citron
  • parmesan
  • brynt smör och kapris
  • gröna ärtor,
  • rotselleri
  • jordärtskocka

Hittade ett gammalt recept till på smaksatt potatismos med rödlök och dill som serveras till fisk.

4 kommentarer:

Fröken Dill sa...

Låter gott alltihop, men vanligt potatismos, kanske med en gnutta riven muskotnöt är himmelskt bara det! Jag kommer aldrig att bli någon LCHF-are, delvis p g a potatismos...
För att inte tala om stekt potatis, potatisgratäng, bakad potatis, friterad potatis och så vidare.
Snart dags för lunch - potatissoppa!

Kinna Jonsson sa...

Åh, tack för att du påminde om potmos med muskot. Så gott! Håller med om att LCHF:are är svårt att bli om man gillar potatis. Men jag skulle ha svårt att bli en LCHF:are i vilket fall som helst. Blir helt tom i bollen utan kolhydrater. Funkar inte helt enkelt. =)

Tatiana sa...

Det är gott att tillsätta smaksatt creme fraiche . Den med med getost, rosmarin och honug är god att piffa upp moset med.

Jag klarar inte av att utesluta kolhydrater. Blir trött och aggresiv .

Kinna Jonsson sa...

Tatiana - det låter jättegott!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...