05 december, 2011

Fem tips inför jul och julmat

Här är 5 tips som kanske kan hjälpa dig att få en mindre stressig december. Kom ihåg man behöver inte göra allt. Prioritera och gör bara det som är absolut viktigast. Gör saker tillsammans så blir det också enklare. Låt bra att ha och nice to do vara. Umgås och njut!

  • Börja planera i tid. Ta en kalender och pricka in vad du ska göra. Ta tag i lite varje dag. Var realistisk.
  • Julknytis är enklare än att en person ska laga all maten. Låt alla bjudna bidra till julbordet genom att ta med sig något. Gör en lista och låt alla välja vad de vill ta med sig.
  • Välj att servera färre rätter välj bara de som du och familjen tycker bäst om.
  • Vissa saker kan förberedas t ex brunkål, rödkål och bruna bönor går att göra i god tid och frys in. Frys i mindre förpackningar och ta upp. Smaksätt med mera ättika, salt och sirap mm vid uppvärmningen.
  • Köttbullar och revbensspjäll går att förbereda. Färdigstekta går de fint att frysa och värma i stekpanna, stekgryta eller i ugn. Enkelt, gott och tidsbesparande.

Viktigt för mig är att baka en hel del bröd och ge bort. Det är ett måste. Citronpepparkakorna nedan och saffransbröd. Däremot får vi gå bort på julafton och då har var en lite julmat med sig.

Mer läsning:
Absoluta Favoriter på julbordet
Inspiration till smaksättning på tryfflar från John Bauers Gymnasium i Norrköping
Hemgjord leverpastej - kan man göra året om.
Citronpepparkakor med cedroolja är ett måste på julen.

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...