10 oktober, 2011

Rökeriet i Strömstad

Sista anhalten på Hummersafarin med Västsvenska turistrådet, är Rökeriet i Strömstad. Det är dags för lunch. Och lite småmurrigt väder möter oss när vi kliver i land och tar oss iväg tvärs över hamnen mot röken. Här möter oss Stefan och Åsa Jensen.


Här röks fisken i vedeldade ugnar

Vi börjar inne i hjärtat av verksamheten nämligen där Stefan byggt vedeldade ugnar för att röka. Två ugnar finns i lokalen, ved, spån och annat som behövs för tillverkningen. Stefan berättar att röken tänds genom att man strör ut spån i botten av den och glödtänder.

Kallröken går inte över 28°C och röktiden för lax är ca 2 ½ dygn. Det tar tid men det får det ta hos oss säger Stefan. Till skillnad från storproducenter. Den kallrökta laxen torrsaltas först för att dra ut vätska. Något som inte är vanligt inom industrin, då man vill att slutprodukten ska väga mer – för att kunna få mer betalt.

Hinna från rökningen
Rökning är för övrigt en form av torkning. På fisken bildas en hinna. Den är absolut inte farlig. Något vi glömmer idag är att den hinnan skyddar mot diverse angrepp eller mögel och alltså bara är bra. Dessutom smakar fisken som den gjorde förr.

Varmrökt fisk röker man i ca 60-80°C. Man eldar med klar låga. Något som torkar ut ordentligt. Påverkat av vattenavdunstning och drag blir det självklart inte världens billigaste produkt säger Stefan.

På Rökeriet jobbar man mycket med makrill då det finns så gott om det. Man saltar stora mängder när den är stor och fet.

Rökeriet och tankar om miljön
Sen jobbar Rökeriet med räkor – men definitivt inte med frysta räkor. Vidare är Stefans ambition att köpa råvaror från små producenter. NJORD är en sådan som jobbar utifrån att försöka hantera råvaran bättre. T ex att få fångsten i land fortare och landa den inom 24 timmar.

Man vill hålla hög kvalitet mot kund. Med eftertryck säger Stefan att ”Produkten måste få kosta det den ska. Man ska inte kunna äta allt alltid”. Något som jag kan hålla med honom om. Han fortsätter att man kan ju själv räkna ut att om fiskaren får 10 kr, 30 kr kostar det att sälja till butik, konsumenten betalar 69 kr och utrustningen för att fiska kostar en halv miljard så tas det upp mycket mer räkor för att täcka kostnaden. Får däremot fiskaren 20 kr så behöver han bara ta upp hälften för att täcka sina kostnader. Ingen svår matematik.

Lunch med råvaror från omgivningarna
Väl inne i den varma restaurangen får vi en hummersoppa som är en av de bästa jag någonsin ätit. Ett fat med inlagd sill och makrill, varm och kallrökt lax ackompanjerad av äggröra. Äggen är närproducerade och kommer från Tjörn. Kallrökt spekemakrill är en specialitet som jag kanske inte helt faller för.
Dessutom får vi tångbröd från Grebbestad och lokalproducerat öl från Qvänum mat och malt. Flädermust, äpplemust och enbärsdricka. Åsa guidar kring anrättning maträtterna och dryckerna som serveras. Vi är vetgiriga och njuter.

Allt är mycket delikat och vi rullar därifrån med några sköna chokladmaränger som toppat måltiden.

Mer läsning om rökeriet

Tack till Västsvenska turistrådet som bjöd oss, Monika Ahlberg, Maria Zihammou, Stefan Löfving och Christopher Anderton, "bloggare", på den här resan för att marknadsföra Västsverige. Det är alltså inget uppdrag jag har för att skriva om det här utan helt på frivillig basis.

1 kommentar:

Bengt sa...

Kallrökt lax med pasta är en snabb livräddare och gott

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...