09 oktober, 2011

Ostrea - en ostron odling på Sydkoster

Det är inte en badflotte det du ser utanför fönstret utan en flotte där ostron sitter fast på sandkorn. När ostron väl bestämt sig är de principfasta varelser och flyttar sig inte under hela livet. Är det inte otroligt säger en den sanne ostronentusiasten, Karl Johan Smedman?

Maria Zihammou har haffat Karl Johan i frukostmatsalen på Ekenäs på Sydkoster och övertalat honom att berätta allt om ostron för oss. Jag får ca 10 minuter på mig att slänga i mig frukosten. En sån chans kan man inte missa och Karl Johan är Mr Ostron himself från Ostrea.

Karl Johan är en otrolig människa som kämpar långsiktigt för att få fram odlade ostron i våra vatten. Och kämpa det är just vad han gör. Resultatet låter vänta på sig och inte förrän 2014 kommer han att kunna skörda resultatet av sina mödor. Och förhoppningsvis återbäring på sina investeringar som sträcker sig uppemot 70 miljoner kr i dagsläget. Vilken personlighet. Det han inte kan om ostron är, inte värt att veta.

Ostron och hot
Parasiter har slagit ut ostron i bl a i franska St Arcachon, som är ett ostronodlarområde med flertusenårig tradition. Japanska jätteostron påverkas inte av parasiterna och de trivs, som tur är, inte i vårt kalla vatten. Snarare är ett av ostronens hot, predatörerna dvs krabbor, sjöstjärnor äter både larver och ostron.

Ostron vill ha de bästa av allt
Vad vill ett ostron ha jo, god mat, lagom temperatur och bra ljusförhållanden. Annars vill de inte. Man skulle vara ett ostron säger Monika Ahlberg, som sitter mittemot mig. Och nu spetsar vi alla öronen, för informationen forsar fram som vatten i en flod.

Ostron har ett rikt sexliv
Efter befruktning tar det 14 dagar tills larverna färdiga. Ett ostron släpper ut 1-2 miljoner larver som är 1-2 mm stora. Genast börjar larverna söka efter en plats där de kan cementera sig. De sätter sig helt enkelt fast och lever på ett ställe livet ut. Men man ska inte tro att de har tråkigt. Ostron har ett rikt sexliv säger Karl Johan med ett leende. Men hur gör de då? Jo, hanen släpper ut sin sperma i vattnet. Inne i munhålan på honan sker befruktningen av honans ägg. Sen släpper hon ut äggen som efter 14 dyn släpper sina larver. Efter det byter honan kön och vilar upp sig....!

Tänk den som ändå kunde byta kön och vila upp sig säger Maria Zihammou. Larverna sätter sig sen på ett sandkorn. Rent instinktivt har larven en känsla av att den söker en fästpunkt. Och så sker utvecklingen från att vara larv till att vara ostron. En utveckling som tar flera år.

Gynnsamma förhållanden för ostron
Redan tidigt förstod Karl Johan att låg temperatur i vattnet hämmar fortplantningen som då inte kommer igång mer än vart femte år. Bra förhållanden krävs och här där Bohusvattnet möter Östersjöns näringsrika vatten, Atlantens saltvatten plus lite vatten från Göta älv finns det. Något som skapar de bästa av förutsättningar. Resultatet är nämligen en explosion av plankton. Ostron liksom musslor är vattenfiltrerande djur. Så, här finns en rikedom av mat men med avsaknad av fortplantning. Något som Karl Johan vill ändra då. Han ser en stor potential för att producera stora mängder ostron.

Ostronkläckeri
Karl Johan har därför byggt ett kläckeri på land där man tar in djuphavsvatten, odlar ostron och får fram en yngelproduktion. Man skapar mat i form av växtplankton. Laboratoriet är på 1200 kvm och ostronen är Ostreas avelsdjur. När larverna settlar är de ostronyngel. Med en storlek på ca 5-7 mm sätts de ut i havet på flotten – den som vi ser från fönstret. Här växer de till...Vid nästa station är de lite större och ska ha en tillväxt på 100 mm. Då väger de 100 gram och behöver sen 3 år på sig att bli klara.

Ostron och framtiden
Hur ser det ut med möjligheter för avsättning av ostron undrar vi? Jo, det finns möjligheter att exportera till Europa bl a Frankrike och Holland, som är stora konsumenter av ostron. Men Karl Johan hoppas också att svenskarna ska förstå vilken potential ostron har både närings- och miljömässigt. Det hoppas jag också. Därför är det ett nöje för mig att hjälpa till med ett blogginlägg då vi ändå är på Hummerresa.

Vi lämnar Karl Johan, fullmatade med information. Vilken underbar människa och vilka visioner.

5 fakta om ostron
  • ostron lever på växtplankton
  • fetter i ostron är extremt nyttiga
  • när man äter ostron går man ner i varv
  • ostron filtrerar bort kväve och övergödning
  • ostron innebär en industriell möjlighet att förbättra naturen
Mer läsning
Monika Ahlberg om Karl Johan Smedman
Maria Zihammous spaningar i oktober
Strömstad tidning var på plats och träffade oss.


Tack till
Västsvenska turistrådet som bjöd oss bloggare på Hummerfisket och resan där vi träffade Karl Johan.
Västsvenska turistrådets blogg
Bohuslän på Facebook
Västsverige på Facebook


Övriga bloggare som var med på resan var
Christopher Anderton, Matbloggspriset
Stellan Löfving, Salt

2 kommentarer:

Bengt sa...

Om man nu gillar snor...Hummer låter definitivt godare...

Kinna Jonsson sa...

Undertecknad råkar vara en stor ostronfan...;-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...