29 november, 2011

Knäck med dadelsirap

Man får nästan lite klaustrofobi när man ser bilden. Trångt upptill. Men det här funkar alldeles utmärkt nämligen att koka knäck i mikron. Bara man ser till att det inte är för mycket i burken - alltså istället för dubbel sats har jag kokat halva satsen. Det bubblar nämligen nästan upp till kanten i burken när knäcken kokar.

Första gången när jag testade att koka knäck i mikron hade jag inte uppmärksammat att man var tvungen att köra med glasburkar. Eller kanske rättare sagt jag ignorerade det och provade med mina platskannor som jag brukar mäta mjöl i. Efter det var de inte desamma. Nä de ser ut som lite ledsna hundvalpar med hängande öron. Jag har fortfarande någon kvar men den spänstiga formen är borta och de har lite som "extra bälten kring magen". Sjönk ihop...Hm, så kan det gå.

Det du ser i burken den här gången är en spännande knäck gjord på dadelsirap. Tvunget att provas då jag fått en påse med massa kul saker av Sandra på Sevan vid en Tweetup häromkvällen. Lite influenser från Mellanöstern känns kul. Dadelsirapen smakar som melass, något som jag har ett undflyende positivt smakminne av, från barndomen. Melass är antagligen väldigt gott att baka på. Nåväl här är knäckreceptet och jag stoppade i mina pistagemandlar istället för att lägga dem ovanpå.

Knäck med dadelsirap (hel sats)
2 dl vispgrädde
2 dl socker
2 dl dadelsirap
0,5 dl hackade pistagenötter

Häll alla ingredienserna i en HÖG glasburk och mikra 5-10 minuter. Gör kulprovet på en kall tallrik och när knäcken fått en konsistens som går att forma till en kul är den klar. Hacka mandeln och rör ner den. Häll massan i formar, eller gör som jag använd 2 teskedar och för ner massan i knäckformarna. Låt stå kallt. Jag har min knäck i frysen och lägger ett papper mellan lagren så att de inte kladdar ihop.

2 kommentarer:

Hovkonditorn sa...

Det här var ju intressant och dadelsirap låter gott!

Kinna Jonsson sa...

Gott också!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...