02 oktober, 2011

Hummerfiske på Koster

Den här hummern är högerhänt säger Johan som tar med oss på hummerfiske. Och den högra klon är kraftigare än den vänstra. Med högerklon krossar den sin föda och med vänstran äter den.

Vinden blåser i håret men den är mild och ganska varm. Båten är Johans och vi har blivit bjudna på hummerfiske och skaldjursresa utanför Koster. Men trots de ljumma vindarna behövs de tjocka byxorna och jackorna. Vi håller oss varma och torra. Med på båten är Monika Ahlberg matbloggare på Allt om Mat, Maria Zihammou frilansskribent, Christopher Anderton, Matbloggspriset, Stellan Löfving från SALT, Emelie Persson och Paulina Tengvall från Västsvenska turistrådet och hummerfiskarna Johan och Hannes.

Hummertina efter hummertina tas upp men bara krabbor och sjöstjärnor i burarna. Tinorna fylls med nytt agn i form av krossade krabbor och ruttna fiskar och så åker de tillbaka i vattnet igen. Vi tar upp fler tinor och hoppas varje gång…. Monika vill så gärna få upp en hummer. Då kommer en tina upp med humrar, Maria är den lyckliga att få upp den. Några humrar åker tillbaka i havet igen, för små, men en läggs i en plastback.

8 cm lång över ryggen ska hummern vara för att tas upp. Vacker är den, glänsande svart med ljusa prickar. Lite leopardstuk över de små benen som till viss del nästan är som behårade.

Johan berättar om hummern. Att honan byter skal, precis som kräftor, och under den tiden parar sig humrarna. Då tar honan in hannens sperma och lagrar den i ett år i kroppen, sen har hon den egna befruktade rommen i kroppen ett år innan det blir nya humrar. Havets svarta guld och an förstår att med processen för att få nya humrar att mat måste få kosta för den tar tid att få fram.

En hummer som är fångad på djupt vatten och läggs i burar på ca 3 meters djup kan dö. Särskilt nu när det regnat mycket och vattnet inte är så salt som det brukar vara berättar Johan. De klarar inte för lite saltnivå i vattnet. Då ”bryter”hummer liksom nacken av sig och delar sig på mitten av kroppen.

Nu är vi på väg till Koster för att laga mat och senare ikväll ska vi ligga i badtunnor och bli lite mosiga. Mer blogginlägg kommer i veckan.


Mer läsning hittar du hos

Monika Ahlberg på Monikas mat
Maria Zihammou har bloggat hos Västsvenska turistrådet

4 kommentarer:

Maria Zihammou sa...

Vilka dagar! Tänk att jag fick dra upp dagens hummer och dessutom vågade hålla i den.

/Maria

Kinna Jonsson sa...

Du var ju grym och den enda som fick upp hummer - lite avundsjuk...not!

Fröken Dill sa...

Är SVÅRT avundsjuk. Har alltid velat vara med och fiska hummer.

Kinna Jonsson sa...

Det var urkul - och det går ju att åka till Västkusten och göra en lång weekend. Något som jag ska ta med min sambo på som ochså var svårt avundsjuk på mig...;-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...