08 oktober, 2011

Fisksoppa med musslor

Improvisation i affären. Vad hittar man på för något som går fort och lätt samt passar en laktosintollerant. Säsongens mat passar utmärkt och höst innebär att skaldjur är fina. Musslor finns men inte så mycket så att vi kan göra Moules Marinière till alla.
Det får blir en enkel fisksoppa. Resultatet påminner om fransk fisksoppa. Saffran väljer vi bort. Det här är enkelt men ändå raffinerat gott.

Men nästa gång tror jag att jag ska svänga musslorna för sig med finhackad lök och vitt vin. Musslorna överst i den här kastrullen blir nätt och jämnt kokta. I botten kokade det fast. Sånt kan hända även den bästa. Smaken påverkades inte men det är inte helt lyckas att göra så. Därför rekommenderar jag att man låter dem öppna sig i en separat kastrull med lock.

Fisksoppa som känns fransk
smör
3 medelstora morötter
1 lök
1 vitlök
1 fänkålsstånd
2 burkar krossade tomater (à 500 g)
3 fiskbuljongtärningar
3 dl vitt vin
1 kg fisk, blanda gärna lax, torsk, abborre
1 nät musslor
lite vitt vin typ 1 dl
3 dl vatten
1 tsk salt

Tärna morötter fint. Hacka lök och vitlök. Skär fänkålen i tunna skivor. Fräs allt i smör i en djup kastrull. Tillsätt tomater, buljongtärningar och hälften av vinet. Låt koka ihop i ca 10-15 minuter. Skär fisken i lagom stora bitar och tillsätt den. Låt småsjuda tills fisken är klar. Tar inte så lång tid. Smaka av med salt. Fräs smör i en separat kastrull tillsätt musslorna och därefter ngn dl vin. Sätt på lock och låt dem fräsa någon minut tills de öppnat sig. Häll upp soppa i varma tallrikar. Lägg musslor uppepå varje portion.

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...