29 januari, 2011

Petit choux - ett litet kålhuvud

Då och då får jag lust att göra petit chouxer, små relativt enkla bakverk, vilka fylls med olika saker. Namnet litet kålhuvud har de fått då de får den formen när de är gräddade.

Petit chouxera kan användas både till efterrätter eller som drinktilltugg. Perfekt att servera en diabetiker just till efterrätt då de inte innehåller socker. Fyllningen kan då vara en sockerfri glass, en mycket lite sötad vaniljkräm eller vispad grädde med färska bär när det är säsong. Inspiration till en efterrättssvan hittar du på min andra blogg.

När man fyller dem är plaststrut och tyll (en plåtspritsdel) de bästa verktygen. Fyll struten med massa. Vrid den breda änden på plaststruten hårt, sätt på tyllen på den smala änden av struten, tryck in tyllen i petit chouxen och pressa in fyllningen. Krävs nog lite kraft i händerna tror jag.

Bra strutar finns på Åhlens. Kolla efter den lite mera exklusiva som jag tror är i silikon. Strutar i genomskinlig plast har jag bara sett i restaurangkök. Tyllar borde finnas i mera välsorterade köksbutiker.

Petit choux deg
1 ½ dl vatten
75 g margarin
1 dl vetemjöl
2-3 ägg
Koka vatten och margarin. Tillsätt mjölet under kraftig omrörning. Koka smeten tills den släpper kastrullens botten. Låt smeten svalna. Tillsätt äggen - ett i taget - rör om ordentligt så att varje ägg blandar sig väl med smeten. Klicka eller spritsa ut på ett bakplåtspapper och grädda i 225 grader ca 20 min. OBS! Öppna inte luckan de första 10 min. Klipp ett jack i bullen och fyll den.

Fyllningar
Ostkräm
3 msk margarin eller smör
6 msk ädelost
2 msk grädde
1 msk konjak
ev lite grön karamellfärg
Här går det att peta in fyllningen

Kaviarfyllning
Vispa grädde och smaksätt med kalles kaviar
Spritsa fyllningen in med spritspåse och tyll i varje petit choux
Efterrättsfyllning
Degen spritsas eller klickas ut till krans eller stora bollar
Fyll med en fastare vaniljkräm eller grädde eller glass och färska bär

4 kommentarer:

Matarkivet sa...

Har faktiskt aldrig gjort några petit chouxer, men tycker de är himla goda. Ska definitivt testa din ostkräm som fyllning.

Kinna sa...

Prova - det är inte så svårt.

Anonym sa...

Hej Hej!

Spritspåsar i plast finns att köpa i vanliga mataffärer, på rulle precis så som man köper fryspåsar...

Kinna Jonsson sa...

Tack för tipset Anonym.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...