03 januari, 2011

Nyårsmeny 2010

Ett stämningsfyllt nyår har just avklingat och ett nytt år tar sin början. Nyår firades som vanligt med ett ganska stort gäng med vänner, alla indelade i lag som ansvarade för sina rätter. I år bestod menyn av:

Hummer med hemslungad majonnäs
*
Grapefruktsorbet
*
Oxfilé med örtcreme fraiche och Västerbottenost
Portvinssås
Rotfruktspytt
*
Vaniljglass
Hallonsabayonne
Röda bär med rosenvatten
Spunnet socker

Oxfilé receptet är från Allt om Mat och det var en örtcreme fraiche plus västerbottenost uppepå tournedosbitar som först stekts. Sedan gratinerades de med örtcreme fraichen och osten på toppen, strax före servering. Serverades på en portvinssås spegel med en rotfruktspytt som tillbehör.

Vännerna hade gjort eget spunnet socker och till det använde de en maskin. Men jag fick veta att de testat att göra utan maskin. Allt hade varit inplastat i köket, de hade svingat en ballongvisp och nästan alla i familjen hade små brännmärken efter socker som landat på fel ställe dvs på kroppen.

Det som var extra spännande i år var att alla klädde på ordentligt med kläder och begav sig sedan med facklor till en samlingsplats i närheten. Där hölls ett eget nyårstal och sedan sköts en hel mängd fyrverkeriet medan vi skålade. Snön föll ymnigt. Att komma tillbaka till brasa, avec, chokladask och kaffe var en njutning.

2 kommentarer:

Helena Ljunggren sa...

Vilken meny! Grapefruktsorbet är nånting som jag absolut måste prova.

Kinna sa...

Kul om det kan inspirera. Vi har gjort en blodapelsinsorbet ett annat år som också rönte stor uppskattning.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...