12 december, 2010

Sill till julbordet


Sill på julbordet är själva starten. En gammaldags tradition då man skulle ha en välkomstsup men behövde äta något till. Då stod man upp och tog sin sup och sill i ett svep innan man riktigt kommit in i stugan. Numera sitter vi ner men sillbordet är det som är själva starten på julbordet. De flesta lägger kanske inte in sin sill - det finns ju mycket bra färdiga inläggningar. Såhär är några varma och sen kunde jag inte låta bli att länka till min absoluta favorit som är ättikströmmingen. Den gör vi året om då det är strömming över från middagen. Gott att äta på en knäckemacka.

Den lilla formen på bilden innehåller den varma silltallriken. Den går att göra både i en större form och sätta fram på ett större bord eller i portioner som i normala fall samsas på en tallrik med flera sillsorter att sätta fram som entrérätt. Servera gärna en kokt potatis till också.
Varma sillrätter
Pikant strömmingslåda
Varm matjessill/silltallrik
Strömmingsinläggning
Ättikströmming

2 kommentarer:

Freedomtravel sa...

Jag älskar sill, men det blir nästan bara på midsommar och vid jul. Men så blir det kanske extra gott då, för att det är nåt man inte äter så ofta :)

Kinna sa...

Vi äter sill året om men mer på sommaren och vid jul - precis som du.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...