01 februari, 2010

Rester av kokt fisk

Ett bra sätt att ta tillvara på kokt fisk är att göra en fisksufflé. Fredrik brukar göra den när det finns rester av lax, gädda, abborre eller annan fisk. Han gräddar den i ugnen i en järngryta.Servera med kokt potatis och grönsaker samt något av såsförslagen nedan.

Uppdatering med recept. OBS! Man har en sorts fisk inte rest av flera. Men visst skulle det gå att blanda också.


Fisksufflé ur Kokkonsten från A-Ö
Erhard Gorys
3 dl kokt fisk (rester) utan ben
2 msk smör
3 msk mjöl
3 dl gräddmjölk
3 äggulor
salt
peppar
3 eller flera äggvitor

Fräs smör och mjöl och späd med gräddmjölken. Låt såsen koka 5-10 min, ta kastrullen från värmen och rör i äggulorna, en i taget. Blanda i den finfördelade fisken. Krydda väl och låt blandningen kallna. Vispa äggvitorna till mycket hårt skum och vänd ned dem försiktigt i smeten. Häll smeten i en väl smord, ugnssäker form. Grädda sufflén i medelvarm ugn, 200-225°C, ca 30 min. Servera skaldjurssås, svampsås, tomatsås eller smält smör med klippt persilja till.

3 kommentarer:

Kryddburken sa...

Låter himla gott Kinna! Men när har man rester av olika slags fisk samtidigt? Eller fryser ni in fiskmiddagar som blir över och sen tar upp? Fisksufflé åt jag mkt som barn! Är det enbart kokt fisk, eller funkar det att blanda med te x. varmrökt?

Kinna sa...

Det är väldigt gott och man tar den fisk man har, oftast är det bara en sort. Din idé om rökt fisk låter ju inte dum. Prova och berätta för oss andra. =)

Magnus på Matlyckan sa...

Fint tips vad man ska göra med överbliven fisk.
Jag brukar ofta laga för lite fisk eftersom jag inte vet vad vi ska göra med resterna. Det här är mycket bättre än att göra matlådor av överbliven fisk :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...