22 februari, 2010

Klassisk skånsk kalops

kalops_DSC_0134

Kalops var inte min favorit som barn. Antagligen för att jag inte tyckte om kryddpeppar. Men tack och lov att man som vuxen ändrar smak. I Jens Linders bok, Långkok står det att skånsk kalops innehåller morötter. När jag läser Charles Emil Hagdahls, Kok-konsten (1891) så skiljer sig sig de olika kalopsrätterna inte mycket. Inget av Hagdahls recept innehåller morötter och den sk skånska lagas av revben med kött. Sanningen om det skånska ligger väl någonstans mittemellan. Hagdahl skriver att ordet kalops kommer från engelskan och betyder små köttskivor och att anrättningen är gammal och välkänd. Mamma Märtha är skåning och vi har alltid ätit kalops med morötter och här är hennes recept.

Klassisk kalops
Recept från: Märtha
Portioner: 4
Tid: ca 1 timme

Ca 600 g benfritt nötkött
ett par msk vetemjöl till panering
2 msk margarin
1 stor gul lök
salt
8 kryddpepparkorn
1 lagerblad
2 morötter
vatten

Se till att köttet är rumsvarmt. Tärna köttet till grytbitar. Panera de skurna bitarna kött med mjölet genom att skaka runt dem i en plastpåse. Bryn dem långsamt i smör. Häll över köttet i en stekgryta och vispa ur stekpannan med vatten. Häll vätskan över köttet. Tillsätt skivad lök, kryddor och salt. Späd med mer vatten så att det täcker köttet. Låt sjuda tills köttet är mört, minst 1 timme. Lägg i grönsakerna och låt sjuda ytterligare 30 min.

Tips! Nötkött i kalops kan vara ytterlår, högrev, märgpipa eller bringa, lite segare kött som passar bra att använda i grytor. Servera med kokt potatis och inlagda rödbetor.

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...