11 oktober, 2009

Jag frossar i säsongens grönsaker

Det är en fest att gå in i livsmedelsaffärerna och botanisera bland grönsaker och frukt. Nu ska jag pressa tidsschemat lite och planera in konservering och infrysning av saker som jag vill plocka fram under vintern. I veckan hoppas jag även kunna åka till en väninna som fortfarande har äpplen kvar på ett träd till mig.

I sparsamhetens tecken gick vägen i fredags. Först åkte vi till en butik som är alldeles för dyr på grönsaker men har mycket bra erbjudanden på fisk och kött. Grönsaksdisken med dyra grönsaker dissades då det också är mycket utländska saker. Men i köttdisken hittade vi prisvärd köttfärs, billig hel kyckling. Två kycklingar och 2 kg köttfärs för kommande veckan eller frysen blev det plus en liten lammstek som serveras med rotfruksgratäng nästa helg. I fiskdisken har vi tidigare köpt lax till bra pris men nu var vi sugna på forell. Den var inte helt billig men alla måltider behöver inte vara det. Fredrik lagade till forellen enligt ett gammalt beprövat recept och serverade selleri/potatismos till. Se receptskiss nedan.

Så styrde vi kosan till Willys som ofta har bra grönsaksdisk. Där handlade vi närproducerade varor som Greve Moltke päron för konservering, svenska gröna tomater* för syltning, massor med prisvärd paprika (som inte är svensk men det är säsong) som jag skivar och fryser för att ha i grytor under vintern. Det var ett erbjudande om en stor säck med svensk lök på 5 kg för 2 kr kilot. Vad ska jag med all lök undrar du säkert? Jo, fransk löksoppa à la Julia Child, zwiebelkuchen dvs en tysk löktårta och bara att steka lök på gammalt vis är godsaker det. Stekt lök kan man ha i frysen och ta upp med köttfärsbiffar till snabba vardagsmiddagar eller lunchlådor. I helgen har jag serverat Parisare till lunch med massor av stekt lök.

Just nu har jag alldeles för lite tid till både det ena och andra (jobbar mycket) så det gäller att rationalisera både med tid (storhandla och förbereda) och få bra ekonomi. Att handla ofta och impulsköpa kostar mycket mer och tar mycket mer tid. Åtminstone för mig.

Forell eller regnbåge
1 större eller 2 små foreller
lök
grädde
dijon senap
citron
salt

Hacka och stek lök. Lägg som en bädd i ugnsfast form. Ta av huvud och stjärfena på fisken och lägg på lökbädden. Rör ihop grädde, senap, citron och salt till god smak. Vet tyvärr inte proportionerna här. Häll blandningen över fisken och ställ in i ugnen på ca 200-225 grader tills den är genomstekt. Servera med kokta grönsaker och pressad potatis - eller med en puré på rotselleri och potatis.

*Både syltade tomater, grön tomatmarmelad och inlagda päron plus minst 5 recept på efterrätter med inlagda päron finns i I mormors skafferi fem generationers konservering dryck och dessert.

6 kommentarer:

enAnnan sa...

Åh forellen låter ju kalas! Och likaså inkokta päron som jag måste prova.

Lök kan man ju göra hur mycket som helst med. Själv kokar jag STORA satser av ratatouille nu och fryser in, olika varje gång beroende på vad som är billigt, eko och närodlat just när jag handlar. :)

Kinna sa...

Ratatouille ska jag göra men har inte hittat några svenska röda tomater. Gissar att det får bli burktomater den här gången också. Av ratatouillen mixar jag en tjock grönsakssås som jag serverar till bl a kotletter. =)

Hannele sa...

Det är kul att spara lite eget till jul.

Josefina sa...

Nu blev jag riktigt sugen på fisk ... <3

Pia sa...

Hur länge ska regnbågen vara i ugnen?
Syssling Pia

Kinna sa...

Pia - känn lite med en gaffel eller kniv på tjocka ställen. Ibland kan man dra lite i ryggfenan och när den lossnar är fisken klar. Lycka till!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...