21 oktober, 2009

Fylld paprika

Härom helgen hittade jag prisvärd paprika och köpte på mig en stor kasse för att förvandla dem till olika saker. En hel del strimlades och blev infryst för att ta upp till vinterns grytor och soppor. Några skulle ligga i ugnen för att jag skulle kunna dra av skalen, lägga dem i burkar och frysa. De kan även läggas i god olja och vitlök på burk.

Men ett par tillagades direkt. Att fylla grönsaker tycker jag är gott. Paprikorna som du ser på bilden blev lite torra och när jag kikade i originalreceptet i en gammal broschyr från Milda (Hej mat) insåg jag att det skulle göras krämigt med grädde. Gott är det att även använda squash, tomater eller lök och fylla dem. Jag har testat squasch fylld med ris, svamp och inkråmet från squashen och sedan grädda i ugnen. Helt vegetariskt. Prova dig fram.

Receptskiss för paprikorna
gul lök
köttfärs
kokt ris
grädde
timjan
salt
peppar

Skala och hacka löken fint. Låt den bli gyllenbrun i stekpanna innan köttfärsen bryns tillsammans med den. Krydda med salt, peppar och timjan. Koka riset i lättsaltat vatten. Blanda ris, köttfärs och grädde till en lagom smet. Skär av toppen på paprikor, ta ur kärnhuset. Ställ i en ugnsfast form och fyll med köttfärsen. Lägg på locken eller låt lite riven ost ge extra färg och låt locket ligga bredvid. Grädda i ca 200-225 grader tills dess paprikorna är riktigt mjuka. Tror det går åt uppemot en timme.

10 kommentarer:

Emmas Kök sa...

Jag har länge velat laga fylld paprika men på något konstigt vis händer det aldrig.. Dags att prova nu! Ser jättegott ut :)

Jessica sa...

Fyllda paprikor känns som rena 70-talsmaten! Men varför inte? Tror det kan vara riktigt gott. :)

Åsa sa...

Gott! Jag byter ut köttfärsen mot sojafärs, blandat med lite mer grönsaker. Supergott och sådär bra mat som sköter sig själv en stund :-)

Helena Ljunggren sa...

Det ser supergott ut! Fylld paprika är en stor favorit i detta hemmet men ändå så äter vi det så sällan...kan undra varför? :)

Kinna sa...

Tack för alla fina kommentarer. Javisst är det rena 70-talsmaten men inte desto mindre gott. Att man inte lagar så ofta kan ju bero på att paprika är rätt dyrt när det inte är säsong så det är bara att passa på när det är prisvärt.

Anonym sa...

Vilket bra tips. Jag brukar ockå strimla paprika och frysa in, men jag tänkte på den ugnsbakade. Fryser du in den färdigkryddad i strimlor med olivolja och allt? Eller kryddar du den när du skall använda den? Kan du inte skriva ett litet tips om hur man kan använda den ugnsbakade frysta paprikan?

Superbra blogg, får massor av bra tips av dig så tack för att du tar dig tid och skriver.

/Karin

Anonym sa...

mycket bra inlägg, jag skriver om ungefär detta i min blogg:

kvarterskrogen.blogg.se

Hannele sa...

Min favorit, gjorde i går, men jag skär inte paprikorna så, utan på sidan, får mer oss då :)

Hannele sa...

P.S.
Hoppar över riset.. rårivna morötter ibland.

Kinna sa...

Miss meister och Hannele - bra tips med ersättning till köttfärsen.

Karin - jag ugnsbakar paprikan, drar av skinnet och fryser in den som den är men den går att marinera i olivolja och vitlök och lägga in på burk. Vet inte riktigt hållbareheten dock. Den frysta kan man ju alltid marinera några timmar/dagar i efterhand och servera som antipasti.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...