14 oktober, 2009

Äppelgelé

Att ta tillvara på mat och spara är roligt. Jag lärde mig att det finns mycket pektin i äppelskrutt och skal som går att använda till gelé. Märtha (mamma) lade alla skalrester som blivit över när vi gjort skuret äppelmos i saftmajan. Där lät hon dem ångas av en bra stund.

Av vätskan kokte hon sedan gelé som smaksattes med päronessens*. Lite mörkare än med vanliga äpplen blev geléet men minst lika gott. Jag är så glad att jag får lära mig tänka ut sådana här alternativ för att verkligen vara rädd om våra resurser.


Självklart kokar vi mer gelé av äpplen också för skrutten ger inte tillräckligt med gelé för våra behov.

*Fler tips på gelé av olika bär eller smaksättning på äppelgelé finns i vår bok "I mormors skafferi fem generationers konservering dryck och dessert".

6 kommentarer:

Helena Ljunggren sa...

Så läckert!

Åsa sa...

Oj oj oj vad grönt! Är du säker på att man kan äta det? ;-)

Vad äter man egentligen gelé till? Jag minns att vi åt gelé till en och annan "söndagsstek" men minns inte ens vilket kött det var. Och gelé är så förknippat med just kött. Kan det passa det till något annat tro?

erica sa...

Hej!
Vilken fin blogg du har! blir så inspirerad av alla härliga recept. Älskar att laga mat och lägger själv upp massa recept, tester
på produkter osv, men jag bloggar även om inredning och guldkornen i vardagen;=)

Hit återvänder jag mer än gärna! Trevlig helg...nu vankas hemgjord pizza med massa italienska tillbehör och pannacotta i olika lager, mums!
/Erica

Martina sa...

Oj, vilken härlig färg det blev. Har precis hittat till din blogg och fler besök lär det bli :-)

Kinna sa...

kram på er allihop och tack för fina kommentarer.

Gelé är gott till en stek. Äppelgelé har vi lagt i Annatårtan i vår bok (s 145). Det blir jättegott och fint om man använder den gröna. Sedan är äppelgelé au naturel gott på en skink eller ostmacka.
Vinbärsgelé använder vi till järnvägskakor och frimurare (en kaka på mandelmassa och oblat). Rönnbärsgelé till viltstek är oslagbart. Äppelgelé med myntasmak är gott till lamm.

Lyxpiraya sa...

Jag minns kampen om din äppelgele på burkbytardagen i vintras :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...