23 mars, 2009

Från jord till bord med LRF

Man upphör aldrig att förvånas och jag blev extra glad när jag hörde Paul Svensson prata om det som han säger "naturliga köket". Att saker smakar som de ser ut. Det som står på menyn är det man får i munnen. Numera är det hans livsstil att leta efter bra produkter och jag känner igen mig. För mig är det nästintill en sport. För honom är kärnan i matlagningen inte en kaffeböna från de djupaste djunglerna utan det som finns bakom husknuten. Vem som producerat produkten, var den kommer ifrån. Han ställer sig frågan varför intolerans mot livsmedel ökar. I debatten som följer i rummet visar det sig att många av dessa allergiframkallande ämnen redan finns i barnmaten. Alla är överens om att barnen är framtiden och att det gäller att börja i tid för att skapa en grund för att kunna känna naturliga smaker.


Vi befinner oss på en sammankomst som arrangerats runtom i hela Sverige av LRF. Det här är den tionde och en av de sista gångerna att samla producenter och konsumenter. Paul Svensson är opinionsbildare, Stina Wollter moderator.

Många intressanta frågor kommer upp och både konsumenter och producenter kommer till tals. Vad ska man t ex välja om det både finns mjölk som är krav producerad och som är lokalproducerad, en liter av varje föreslås. Vi får då höra att bonden Anders som lokalproducerar mjölk som inte är ekologisk ser det som en global resursfråga. Han har valt att inte producera ekologiskt för att man ska kunna producera mer mat till flera. Genom att producera konventionellt får man ut större skördar. (På ekologiska odlingar får man ut ca 50% av vad man normalt skulle kunna producera).

Olika uppfödningsbetingelser skapar en snedvriden konkurrens, något som konsumenterna sällan får reda på berättar grisbonden och tar ett exempel på att på danska grisar kuperas svansen, något som är förbjudet i Sverige.

Att protestera med fötterna vid offentlig upphandling är en annan intressant aspekt. Det finns kryphål som heter sällanköp och att man som förälder kan påverka skolorna.

4 kommentarer:

Viktoria Schiöler sa...

Jag blir nyfiken. När Paul Svensson pratade om allergiframkallande ämnen i barnmat, kommer du ihåg vad vad han avsåg då?

Kinna sa...

Viktoria - det var inte Paul som sa det utan en hushållslärare. Vi vet tyvärr inte vem hon var. Kanske kan Peter Borring på LRF i Östergötland säga vem som var gäst hos oss. Hon verkade ha en hel del på fötterna för det hon sa.

Lisa sa...

Först: Jättegrattis till boken!

Sorry, men de där siffrorna för ekologisk odling bygger nog på gamla siffror I Sverige finns siffror på eko-jämförelse som jag tror ligger på en bra bit över 80%.

Även de tidgare citerade siffrorna, som är föråldrade idag, låg på över 60% utom på matpotatis som låg rät kasst.

Siffror från övriga delar av världen visar t om på en långsiktig ökning för vissa grödor eftersom jordarna bibehålls bättre.

I preliminära undersökningar som malin skrivit om har det visats att ekologiska frukter och grönsaker verkar innehålla 20-40% mer vitaminer och mineraler.

Ekologi är bara en dellösning och jag är inte helt pro-ekologiskt. Men siffrorna talar allt mer till dess fördel.

Kinna sa...

Tack Lisa både för grattis och för att du läser och kommenterar.

Siffrorna om ekologisk odling, dvs både 50-75% använder även Marit Paulson i sin pressrelease
där hon skriver om att slakta den ekologiska kossan.

http://www.newsmill.se/artikel/2009/03/26/dags-att-slakta-den-heliga-
ekologiska-kossa

Jämför man odling idag i Sverige och för 50 år sen, då jordbruket i princip var ekologiskt, så har avkastningen ökat betydligt.

Sen tror jag inte på ekologiskt då jag tycker argumentationen för den typen av produktion är för ensidig. T ex behöver man betydligt mer mekanisk bearbetning av grödor som odlas ekologiskt. Istället för att åka ut en gång och spruta mot
ogräs är man ute och kör många fler gånger. Det är dieselutsläpp som ingen pratar om men som inte heller är bra för miljön.

Ingen bonde släpper ut mer ogräsbekämpningsmedel eller gödning än han behöver. Det skulle kosta
för mycket. Min bror räknade ut att på 100 l vatten behöver han mindre än 1 tsk ogräsbekämpningsmedel.

Man ska också tänka på att ekoloisk odling inte kan bedrivas där det inte finns djur och tillförsel av stallgödsel. Näringsämnena tar slut i de flesta jordar. Jämför med en krukväxt som inte får näring eller att man byter jord.

För ca 2 år sen ringde jag till Lantmännen och frågade om ekologisk gödsel som man måste använda då det är begränsad tillgång till vanlig stallgödsel som är ekologiskt. Det visade sig att det inte finns tillräcklig med ekologisk gödsel och att det även används sådan som man inte fick lägga på bladgrönsaker. Jag har för mig att det var blodmjöl. I den här debatten tar var och en fram de argument som just passar honom eller henne. Det är svårt att hitta rätt för en konsument.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...