18 februari, 2009

Vild jäsning av bröd i sovrummet

Alltså, limporna på bilden är riktigt snälla. De ville knappt jäsa fast jag svept in dem under en fin skånsk kudde - precis som mormor skulle ha gjort. I flera timmar försökte jag få upp värmen på dem. Ställde dem under elementet. Satte på ugnen i köket för att underlätta jäsningen. Svepte in dem ännu mer och så höll jag på. Ändå jäste de lite, lite och blev knappt färdiggräddade tills vi skulle ha med dem till min skånska kusin. Han som älskar kavring. Och ni kan ana att han blev glad över varma bröd i påse.

Annat var det med limporna igår kväll. Jag fortsatte i fin mormorsstil och hade inte diskat bunken. Surdegsrester satt därför intorkade längs kanterna, precis som i mormors stora trätråg. Kalljäsning tänkte jag och ställde de tjusiga limporna på sovrummets fönsterbräda. Fönstret öppnade jag så att det skulle vara riktigt kallt under natten. Det tog inte ens en kvart innan de var dubbelt så stora. Kalljäsning fanns inte på kartan utan de jäste på utan hämningar. Tur att jag har en supersnäll Fredrik som åtog sig att grädda limpor fram till kl kvart i tolv. Annars vet jag inte hur det gått. Deg i hela sovrummet antagligen.

Nu har vi bröd för en månad framåt!!!

Bröden hittar du i mormors berså, kavring (den som jäste långsamt) och flatbröd som till slut blev två bastanta grova råglimpor. Är du intresserad av att köpa en bok hittar du länken här.

1 kommentar:

Hanneles paradis sa...

Jag har alltid lite (5-10 g) riktig jäst i surdegsbröd, för mjölet är inte som det var förr..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...