04 februari, 2009

Gul ärtsoppa med fläsk

Gul ärtsoppa "ärter med fläsk" är en rätt med anor i medeltiden och lika gammal är dess anknytning till torsdagarna skriver Jan-Öjvind Swahn i sin Mat-historisk uppslagsbok. Det beror på att torsdagen anses som en köttdag enligt katolska fasteregler. Fredagen var fasta och därför åt man rejält på torsdagen. Att ärtorna och fläsket kokas tillsammans kommer sig av att man ursprungligen bara hade en enda kittel över härden. Traditionen att dricka punsch till ärtsoppan har kommit mycket senare.

En fläsklägg skulle jag haft att låta koka med eller som mamma föreslog skinkspad från i julas. Men nöden har ingen lag och jag tärnade rimmat fläsk som fick koka med den sista halvtimman och ge sälta till ärtorna. Som krydda använde jag mejram men det kunde lika gärna varit timjan.

Ärtsoppa är snabbt att göra och mitt förslag är att förbereda det när andra saker står på spisen. Då är maten klar till en annan dag i veckan.

Gul ärtsopa
Blötlägg ärtorna över natten. Häll av vattnet och koka i nytt vatten med fläsklägg eller skinkspad i 1-1 1/2 timme. Späd med mer vatten och krydda med mejram eller timjan.

6 kommentarer:

Annika sa...

Ärtsoppa är så fantastiskt gott.
Särskilt om man som du nämner låter en fläsklägg koka med i soppan - det gjorde mina föräldrar ofta. I bland hade vi faktiskt även fläskkorv eller köttkorv i soppan.
Jag lagade fläskläggen i ugn i kväll. Det var också gott!

Hexmaster sa...

Ärter var väl dessutom lite finare mat?

Pluralformen ärter behöver f.ö. inte sättas inom citationstecken, den är betydligt äldre än det relativt sentida "ärtor". Även om en del fått för sig att det är tvärtom.

Sanna Fridh sa...

När man ändå gör ärtsoppa, varför inte göra en stor sats och stoppa in resten i frysen!

Kinna sa...

Hexmaster du har helt rätt. Det är fin mat då man mest rovor.

karin sa...

Jag fick lite för mycket ärtsoppa häromåret när jag såg fel på kontoutdraget direkt efter nyår och förväxlade ett reserverat belopp på 62 kronor som behållning på kontot... Hade ett kilo gula ärtor i skafferiet...

Hanneles paradis sa...

Förr i tiden gjorde jag själv, men eftersom bara jag uppskattar detta, så äter jag vid universitetet på torsdagar, vegetariskt utan punsch.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...