02 januari, 2009

Nyår 2008

Först vill jag önska dig som läser ett riktigt Gott Nytt År och god fortsättning på 2009!

Nyår gick av stapeln och blev väldigt roligt trots att både vattkoppor, vinterkräksjuka och allmän feber grasserade. Vi som höll oss på benen började kvällen med många små canapéer och champagne.

Pizza beställdes till barnen och därefter klövs ett antal humrar. Alla behöll i sina champagneglas och fortsatte med bubbel även till första rätten.

I år hade vi minskat ner från 5-rätters till 3-rätters meny. Skönt för då fanns tid att prata och de flesta var inte ute i köket och förberedde nästa rätt utan höll sig vid bordet mesta delen av tiden. Varmrätten var klassisk oxfilé som var perfekt stekt och serverades med madeirasås och gröna bönor sauterade med schalottenlök. Potatisen var bakad, urgröpt blandad med ost och chili. Sen var massan tillbakalagd i skalet och gratinerad. Jättegoda!Panna cottan var i en klass för sig och receptet finns i senaste Buffé. Kryddad med stjärnanis och kanel hälldes massa i glas som stod på sned i grovt salt. När de stelnat restes de upp och halloncrème hälldes på. Mycket eleganta och väldigt goda!

Barnen hade bio-kväll i ett av rummen som var inrett med kuddar, filtar och en stor skön matta. Vid tolvslaget lyssnade vi på Ring klocka ring, sabrerade lite champagne genom fönstret, skålade och några vänner ringde och kom förbi. Vips var klockan två och det blev dags för hemgång.

Nyårsmenyn med viner
Nykokt hummer
Jeanmarie Brut

*

Oxfilé Ugnsbakad potatis med chili och ost
Gröna bönor med schalottenlök Madeirasås

WATERFORD KEVIN ARNOLD SHIRAZ 2005

*

Panna cotta med anis och kanel Halloncrème Chokladtryffel

Coteaux du Layon Beaulieu Clos de la Mine8 kommentarer:

Örjan sa...

Tack rapport
Wv eller ordkoden håller med
delicyce

Caroline sa...

Vi hade också Buffé-efterrätten. Riktigt god!
Kul att ni även gjorde de "sneda glasen".

Lagers tabberas sa...

Men snälla nån Kinna - varför bjöds barnen pizza när det fanns både hummer och oxfilé på menyn? Mina barn fick humra tills de slumra och i dagarna två under nyttår.

Kinna sa...

Lager - vi skulle varit många, många fler. Ett nästintill omöjligt uppdrag att hålla ordning på mat och barn. Det har hänt att vi varit 5 kvar av 20 vid bordet då några fixat mat, några bytt blöjor. Vi som suttit vid bordet har varit barnlösa eller inte lagat just rätten som ska fram på bordet. Just en sån middag önskar jag mig inte på nyårsafton. Det räckte väl med att det var kurragömma när förrätten intogs - livligt värre. =)

Vickan ( matplatsen) sa...

vilken fantastisk meny!!! vi åt ute på restaurang i år och det var faktiskt inte gott alls. trots att det var dyyrt och fint ställe. Nästa år blir det hemma-middag!

Gott nytt år!

Kinna sa...

Vickan - Gott nytt år själv! Synd om er att det inte var bra.

Karin sa...

Hej, jag har en fråga ang potatisen som jag också testat men inte lyckats med. När jag gröpte ur höll skalet inte alls för att lägga tillbaka i så jag skalade och la allt i en form istället. Hur gjorde ni, tips?

Kinna sa...

Hej Karin!
Jag vet tyvärr inte för vi är uppdelade i lag och ett av lagen kom med potatisen färdig. Gissar att man inte ska välja alltför tunnskalig potatis utan att det funkar bäst med vinterpotatis. Antagligen så att man tvättar den själv också. Kanske bakpotatis har tjockare skal. Tål att testas.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...