08 december, 2008

Konserverat är ett spännande kapitel

Det här är vad som upptar min tid och har gjort ganska så länge nämligen att tränga in i konserveringens underbara värld. Det har blivit inläggningar av alla de slag med päron, körsbär, tomater, rabarber, fikon osv. Vi har gjort goda likörer, kryddat snaps och gjort olika sorters saft. Det inlagda har förvandlats till efterrätter för att visa vad man kan göra av det som är inlagt. Temat har varit spara och ta till vara. Inspirationen har är de gamla vaxduksböckerna där mormor skrivit ett riktigt långt kapitel om temperaturer, konserveringsglas och sockermängder. Sen har böckerna som du ser på bilden tjänat som inspiration och referenslitteratur. Titta t ex på boken uppe till höger. Den har initialerna EM dvs Ebba Mårtensson, min mormor. Boken längst fram är så använd att pärmen håller på att lossna. Det är mammas. I den har hon skrivit in förändringar och tips när hon konserverat under årens lopp. Här finns också mormors tomatketchup inskriven. Insidan av pärmarna är fulla med recept med bl a fläderblomssaften som görs varje sommar.

Kikar du på titeln uppe till vänster så beskriver den boken hur man konserverar kött och fisk. Jag är glad över att just den boken inte kommit till särskild användning utan att vi har fått kyl och frys. Men mamma kan berätta hur ål lades in i sk stjälpglas och stjälptes upp vid servering. Inte var heller konserverade ägg särskilt upplyftande berättar hon. De låg i sk vattenglas och smaken blev väldigt speciell.Vi har konserverat både i konserveringsglas med gummiring och bygel men också med återanvända glasburkar som har en gummiring i locket. De flesta har väl ingen konserveringsapparat hemma (inkl jag själv) men väl en stor gryta och i den kan man få samma resultat dvs undertryck i burken som hettas upp i en timme i vatten och sedan får svalna. Luften tränger ur burkarna med bubblor under tiden vattnet i grytan blir hett. Sen håller sig det hela länge, länge. I februari kommer en bok med resultatet av vad vi hittat "I mormors skafferi".

6 kommentarer:

Annika sa...

Vad spännande det låter!
Jag hade förmånen att bo hos en familj i södra Frankrike ett par sommarveckor för många år sedan. De var i stort saett självförsörkjande på grönsaker, och de konserverade mycketr av skörden för förtäring under vinterhalvåret. I matkällaren stod de vackra stora och små burkarna på rad...
Skall bli intressant att läsa boken!

Örjan sa...

Konserver
Minns barndomens 50-tal.
Hinkvis, eller var det tvättkorsvis? med färska åkerärter plockades, för senare spritning och konservering.
Såvitt jag minns var det en av de besvärligaste konserveringarna.
Hade man beräknat mognadsgraden (sockerhalten) fel fanns stor risk med efterjäsning och förstörd ärtburk.

Annat- Köttbullar eller revbensspjäll i (glas-)konservburk.

Vattenkrusbär? -stoppa små råa krusbär på flaska, för senare sterilisering, (och krusbärskräm)
För info -tryck inte ned för stora krusbär i flaskhalsen. Då går de ej att få ut igen utan krossning.
Ej ens med hjälp av mammas tröjsticka (med knopp)

annamaria sa...

Åh visst är de underbara - jag har också en av dem på bilden. Mums! Förresten jag bakade dina limpor - supergoda och så där gammaldags som de ska vara. Kram på dig Kinna!

Jennie sa...

Jag håller i en tävling på min blogg just nu med en riktigt fin julklapp som pris! Kika in för mer info om hur du tävlar! ;-)

Hälsningar,
Jennie
www.kalasgott.blogg.se

Anonym sa...

Hej Kinna,
Har du ny bok på gång?
Jag ser fram emot jultider-småkakstider. Min mor gjorde alltid konjakskrasar till jul.
Men de smakade ju knappast konjak.
Själv älskar jag mördeg, särskilt innan degen hamnat i ugnen.
Och sockerkakssmet.
Trevlig lucia!
Kerstin Engstrand
http://kerstinsgreenroom.blogspot.com/

Kinna sa...

Annika, Örjan - tack för kommentarer.

Annamaria - vad kul att limporna blev bra.

Jennie - jag har kikat men tävlar inte den här gången.

Kerstin - festligt att du skriver - jag höll i ditt kort häromdagen och tänkte på dig. Ja, det är en ny bok på gång. Den kommer i februari.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...