05 oktober, 2008

Udda bär

I höst har jag gjort många spännande inläggningar med bär och frukt av varierande slag. Nypon har passerats eller lagts in i ättika. Jag har gjort lingonpäron och ingefärspäron då jag undersökt mormors gamla recept. Rönnbärsmarmelad med äpple blev väldigt bittert och snart ska jag testa ett recept med rönnbär och citron. Den här gången har jag stoppat bären i frysen först för att få bort det bittra. Det mest udda jag gjort i höst är en likör med enbär som fanns bland mammas anteckningar. Spännande smak av skog och lagom söt var den. Mest fascinerande med bären är att de mognar i omgångar på samma buske. Därför finns det mogna blå bär tillsammans med gröna omogna bär som behöver ett år till på sig för att bli blå.

I helgen var det dags för slånbär. Du ser på bilden att bladen redan börjat ramla av. Min ena hand är full med rivmärken av slånbuskens vassa taggar, men det var det värt. Jag väntar på ett recept med mammas slånbärssaft från lillebror som gjort saften för sisådär 15 år sen. Ganska komplicerat minns han men undrade om han kunde få lite för den var jättegod.

En del av slånbären har redan lagts i sprit och socker för att bli likör. Jag minns när jag var liten och vi hade slån i frysen för att få dem frostnupna. Nu har jag gjort detsamma för jag kan inte vänta på frosten och vara säker på att jag kommer ut till landet medan det finns bär kvar.

Slånbärslikör
37 cl brännvin
250 g slånbär
100 g socker

Stick hål på bären. Lägg dem i en burk. Häll över spriten, därefter sockret. Låt stå i rumstemperatur 3-4 veckor. Skaka burken kraftigt varannan dag. Sila bort bären och häll likören på flaska.

6 kommentarer:

Örjan sa...

"Mest fascinerande med bären är att de mognar i omgångar på samma buske"

Det finns en folkvisa. Flickan "accepterar" frieriet om ett antal "omöjligheter" uppfylles. Detta är den enda jag minns
"alla enbär äro mogna i skogen"
Enbäret mognar först tredje året, men nya fruktämnen sätts varje år.

Annan enbärsinfo.
Vid "plockning" lades lakan eller filtar runt enebusken, vilken sedan piskades med käppar för att få bären att släppa.
Lite som man fortfarande gör för att skörda oliver.

Enebuskar var "smalare" före taggtrådens tid, eftersom enebusken skördades på lämpliga störar att användas till gärdesgårdsbyggande.

Kinna sa...

Örjan - tack för intressant info. Det där med att skörda dem med tyg runtom verkar ju vara smart. Jag plockade mina för hand.

Bendel sa...

Slånbärslikör är den godaste likören! Har en flaska hemmagjord i skafferiet.

Fru B sa...

Å, jag ska nog försöka leta upp ett slånbärssnår i år.
Förra året plockade jag en hel del 'icke-slånbär'. Jag hade plockat getapel - inte alls hälsosamt att äta. Tur i oturen hade de bara hamnat i sprit, inte i någons mage.
Jag tror att jag kommer att få svårt att bjuda på slånbärslikör då jag glatt har berättat om mitt första misslyckade försök!

Kinna sa...

Fru B, jag vet inte ens vad getapel är för något. =)

Fru B sa...

Kinna, ta inte reda på det. Det är en usel skrutt-buske! =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...