19 oktober, 2008

Eget pektin och äppelgelé

Mamma letade i många år hur man gör eget pektin. Vi har forskat och provat och funnit att man kan göra på äppelskal och kärnhus eller omogna äpplen. T ex det som blir över när man skalar till äppelmos. Enklast att utvinna pektin är genom att använda en saftmaja och ångkoka frukten. Ca 1/3- ½ l pektinsaft till 1 l saft är lämplig mängd till gelé och marmelad om man inte vill använda pektin på påse till frukt och bär.

En del av saften koktes med kardemummakärnor men en del fick stelna med sin naturliga äppelsmak. En annan del smaksattes och färgades. Bl a grönt med päronessens, mörkare grönt med pistageessens. Geléerna hälldes på små gelé-, likör-, snapsglas och burkar för att kunna stjälpas upp och räcka till EN gång. Vi lade lite pärongelé på en ostmacka och pappa sa "Den var god den där karamellmarmeladen".

5 kommentarer:

Bendel sa...

Spännande! Och vilket fint arbete ni gjort.

Kinna sa...

Bendel - tack!

tina sa...

Wow!

Josefine sa...

Gud så spännande att göra egen pektinlösning. Går det att koka ihop pektinlösningen för att få ett mer koncentrerat pektin, eller förstör det pektinet?

Kinna sa...

Hej Josfine! för bästa pektinet bör du ta frukt som inte är särskilt mogen då det är högst koncentration där. Det går inte att "koka ihop". Tänk på svarta vinbär till gelé. Bästa bären är knappt eller nästan mogna bär. Bär som plockas senare passar bättre till marmelad eller sylt.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...