12 juni, 2008

Krikonsallad med konjak eller rom

Krikon är små blå plommon som växer vid vårt magasin på Klefstad. På sensommaren ramlar de av trädet och med sin blå färg står de i bjärt kontrast till den grova singeln. Så fort man tar i dem förlorar de sin klara kornblåa yta och blir plommonlila.

Det lilla plommonet är gott till sylt, i pajer och andra efterrätter. Här är egentligen ett recept på en gammaldags inläggning avsedd som tillbehör till kött men jag tyckte så mycket om smaken att jag lade till lite sprit och serverade den som efterrätt. Något som påminner om fina burkar man kan köpa i Frankrike där bl a mirabeller eller fikon används.

Krikonsallad med konjak eller rom

2 kg krikon
1 ½ kg socker
4 dl vatten
1 tsk hela nejlikor
1 dl ättika (24%ig)
1 ½ dl konjak alt vit rom (är valfritt)

Socker, vatten och nejlikor kokas. Då lagen är färdig hälls ättikan i och nejlikorna tas ur. Grytan lyftes av elden och krikonen läggs i och skakas ner i lagen. Varefter det hela får sjuda tills den blir klar, ca 45 min. Salladen skakas ofta och skummas noga. Tillsätt konjak eller rom. Häll på väl rengjorda varma burkar. Servera med crème fraiche och valnötter, eventuellt med en spritskvätt extra. =)

OBS! Jag gjorde en fjärdedels sats av det här. Den har gått åt på en vecka och 2 personer.

2 kommentarer:

Daniel Roos sa...

Vackert Kinna det här ser så semester ut :-) ha det så bra mvh Daniel

Kinna sa...

Semestern är långt borta. Det är lite mer som bryggsegling fast från balkongen i stan. Ha en skön midsommar Daniel!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...