27 juni, 2008

Hederligt husmorstips att rengöra en stekpanna

Nu på sommaren kanske man fiskar lite själv och steker i stekpanna. Vem gillar inte sotare eller stekt abborre? Dessvärre tenderar stekpannan att lukta ganska mycket av nämnda ingrediens och den som är i sommarstugan har säkert inte flera pannor att välja på utan står ut med fisksmakande köttbitar. Men en hederlig gjutjärnspanna går att få fin och fräsch igen. Gör så här:
Värm stekpannan på spisen och häll i vanligt salt. Ta en rejäl tuss med hushållspapper och gnid runt saltet i botten så att både eventuell beläggning och oönskade smaker försvinner.

Saltet har slipande egenskaper. Ett annat tips är att det går att ta fuktat salt och gnida runt i tekopparna för att få dem rena och fina igen. Ett miljövänligare alternativ till Jif (fd VIM) och andra starkare rengöringsmedel. Te- och kaffekoppar kan även bli fina med hjälp av en Scotch-Brite.

8 kommentarer:

Lotta sa...

Det är två suveräna tips.

Kul att se dig igen förresten. Ska nog testa din citruskyckling nedan framåt kvällen, på fredagarna brukar jag kunna hitta "ouppumpad" bosarpskyckling i min konsum. Ha en trevlig helg.

Kinna sa...

Kul att se dig också. Hoppas kycklingen faller dig i smaken. =)

Örjan sa...

Annan fråga.
Hur går det med strunterna (tall-)

Kinna sa...

Örjan - det blev inget med dem.Vi kokte istället granskott i vatten och tillsatte socker. Det blev en jättegod sirap till slut.

Christopher Anderton sa...

Åhh! Kinna! Jag satt just och funderade på detta problem. Har en nyinköpt grillpanna i gjutjärn som väger mer än amerikanska superzize hamburgare.

Prövade vatten och salt. Gick sådär. Men jag visste att det var något fel.

Tack!

p.s jag ringer i afton

bibbi sa...

Hej Kinna - här kommer ett gammalt
beprövat tips för att få ur smak/lukt efter stekt fisk i pannan = diska ur med vatten och
outspädd ättika

Kinna sa...

bibbi, ättika är bra till väldigt mycket och det är verkligen en sak som jag gillar.

Anonym sa...

Kinna är söt

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...