26 april, 2008

Upptäcktsfärd på Gastronord

Oh, vad är det där och vad är det där och det där? Min nyfikenhet är väckt. Massor av frukt och grönsaker som jag aldrig sett. Antagligen beroende på att de endast säljs till restaurangnäringen, men ändå. Företaget som marknadsför dem heter Menigo foodservice.Smaka på det. Jag är inte sen att anta uppmaningen. Vad associerar du till? Smaken är välbekant men innan jag kommer på det så får jag en ledtråd - hav. Ostron. Det jag smakar på är grågröna blad som skulle kunnat vara en målla och de smakar mycket likt ostron och används för dekor av fiskrätter. Mycket goda!Jag får en stor rot i min hand. Har aldrig sett något liknande. Det är en lotusrot som man gör fina dekorativa chips av.


En del blommor finns och det ser ut som lejongap. Sen lite mörka blad och småplantor. Det är Chisublad och chisukrasse. Används till dekor och smakar gott.

I nästa ögonblick sticker killen bredvid mig ett bär i min hand. Det ser ut som en vit jordgubbe och är ett ananasbär. Namnet låter mer exotiskt än vad det smakar.En häftig rot som skulle kunna vara släkting till morot är en blandning av rättika och jordärtskocka och heter cubius.Agnelikaroten luktar just som angelikans blad och kan användas riven ungefär som pepparrot - men skriv att den går att krydda sprit med säger killen som visar mig de spännande sakerna och så ler han stort.Sist kikar jag på några fantastiska svampar. De är mycket lika Karl Johanssvamp men är något helt annat. Jag missade namnet på dem men det är säkert någon som vet vad de heter. De verkade ha asiatiskt ursprung.

Andra bloggare om

7 kommentarer:

Vera sa...

1: jag är bosatt på helt fel ställe i landet.
2. fast det kanske inte gör nåt, för jag har aldrig fått några spännande inbjudningar till såna här events.

Ser ut som du har haft en kul och inspirerande helg :)

Hexmaster sa...

Snabbkoll: Svamparna sist verkar vara "kungsmusslingar" (egendomligt namn tycker jag). Äts i Japan men kommer inte därifrån.

Kinna sa...

Vera - 1. Du bor säkert på rätt ställe. 2. Jag borde ha skrivit att jag jobbar på mässan och det här var ett snabbt besök på lunchen.

Hexmaster - jag har ingen kolla alls så tack för förslaget. =)

Bendel sa...

Vad fint! Nu är jag inte lika ledsen längre över att jag inte kunde vara där:)

Helena sa...

Men oj vilket grönsaksparadis! Och vilka fina bilder du har tagit. Jag missade verkligen något ser det ut som, men å andra sidan gottade jag mig ordentligt i Italien under Gastronord och ska inte klaga... ;-)

Anonym sa...

Den roten du kallar cubius har jag Kärt barn har många namnsett men har då gått under namnet korigo/chorigo/kinaskocka.

Anonym sa...

Den roten du kallar cubius har jag sett men då har den gått under namnet korigo/chorigo/kinaskocka.
Kärt barn har många namn.Nu blev det rätt.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...