10 april, 2008

Tävling i kaffe

”Kaffe är för alla” deklarerar Daniel Remheden, som häromkvällen blev årets barista i Barista Cup 2008. Vidare säger Daniel att han ska göra sitt allra bästa att vinna VM i Köpenhamn. Hans kamrat Peter Frennhof blev vinnare i Beige Award. Koppnings SM har också avgjorts och där är Anna Nordström, smått fantastisk, sopade banan med de andra när hon hade alla rätt då hon provade sig igenom 18 olika sorters kaffe. Alla tre tävlar för Sverige i VM i midsommar.

Efter prisutdelningen serverades en härlig middag, designad av Tommy Myllymäki. Den hade inletts med förrätt i boxar till drinken, där alla rätterna presenterades skriftligt på insidan av locket. Allt i inramningen av otroliga blomsterarrangemang med kålhuvuden och andra grönsaker som bas. Stora discobollar spred skimrande blänk på väggar och tak.

En livlig diskussion om kaffe ägde rum vid bordet. Vilka sorter som är bäst, hur de ska rostas kaffemaskiners temperatur och vilka personer man inspireras av. Vilken entusiasm och vilka kunskaper alla dessa kafferostmästare och baristor har. Jag kände mig som en novis i sammanhanget och insöp all information som en svamp suger åt sig vätska. Att sorten Yirgacheffe smakar citron, är ljust rostad hos Åre kafferosteri eller att de tävlande har med sig egna rostade sorter var sånt som jag fick veta.

Axel och Arvid från Kräm Café i Helsingborg är relativt nystartade liksom rosteriets Eva och Pär men ändå är de djupt insatta och som Axel säger, "kaffe är det enda man tänker på, diskuterar och jobbar med". Det känns som om det är något nytt på gång i spåren av trötta latte, dåligt skummade cappucino. Alla de här entusiasterna kommer att bevisa att kaffe är något alldeles speciellt där smakerna kan beskrivas i lika målande termer som en vinkännare beskriver vinets karaktär. Håll utkik på fortsättningen.

Jag kunde tyvärr inte vara med på själva tävlingen, men bilder hittar du hos på Annes food. Ragazze tjejerna har också skrivit en del och har bilder.

Imponerande community är "riktigt kaffe" för de som vill diskutera kaffe. Läs också mer hos Koppi och da Matteo.

Bloggar om

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...