11 april, 2008

Jisses vad det stinker

Usch, det luktar avlopp - nä, det luktar gammal blöja säger nån när jag sticker kassen med mina fina dyrgripar under näsan på dem. Jag hade ärligt talat glömt att det kunde stinka så men blev påmind häromkvällen. Flera av oss hade träffats helt kort nere i Hötorgshallen och strax innan passade jag på att köpa tre goda svensktillverkade ostar. Samtidigt berättade jag för väninnan om mina ostinköp i Frankrike där jag på hemresan hade lagt ostarna i bagageutrymmet ovanför huvudet. I mitt stilla sinne undrade jag vem som släppte väder - tills jag kom på att det var mina pärlor som avgav mindre angenäm doft. Då sjönk jag djupare och djupare ner i flygstolen och såg nog till att jag kom sist av flyget.

Efter inköpet på Hötorgshallen skulle vi på bio och redan i kön för pop-korn undrade jag vad det var som rent ut sagt stank, utan att ha en tanke på vad det kunde vara. Väninnan var omtänksam när vi satt oss och erbjöd att min påse skulle kunna ligga vid bänkradens kant eftersom hon fått platsen längst ut. När vi alla reste oss mötte oss en rejäl odör ur påsen och hon sa att det kommit små duster oangenäma dofter genom hela föreställningen. Hon kunde inte förstå vad det var. Det var då jag fick ord för doftassociationerna - precis som att man kan förnimma gödsel och gamla löv hos ett vin, med den skillnaden att det här var tio resor värre i styrka.

Ostarna, en Mönster (kittost), en Skärvångens ädel (grönmögelost) och en prästost (hårdost) med brännvin blev klart uppskattade av våra middagsgäster kvällen därpå. Inte en enda rynkad näsa så långt ögat nådde.

Andra bloggar , ,

14 kommentarer:

Anonym sa...

Jag minns att jag vid ett tillfälle skulle bo över hos dig Kinna och höll på att städa ur din kyl från något gammalt illaluktande, som visade sig vara delikata franska ostar. Tur att jag blev stoppad!
Lasse

Kinna sa...

Det är just de ostarna som köptes i Frankrike. Tur att du blev stoppad. Vilken mysig kväll det blev!

Ewa sa...

Hej! Jag brukar kika in till dig ibland men har alldrig skrivit något. Du har en jättemysig blogg!
Det här med ostar får mig att minnas både barndom och nutid, då min far som var en sann ostälskare glömde en bit god havarti i bagaget på bilen en sommar dag. Den som har kännt den underbara doften utan värme kan ju tänka sig hur bilen luktade lååångt efteråt.

För övrigt gjorde min dotter och jag samma "miss". Vi var på Delicatessen Chez Jean-Yves på upplandsgatan och köpte med oss en riktigt gott doftande ostbit. Sen skulle vi göra en massa rundor i klädbutiker!...nästa gång gör vi rundorna i klädbutikerna först haha!

Kryddburken sa...

Hej Kinna!!
näääj, jag har inte gett upp!! *S* bara hållt på jobba ihjäl mig ett litet tag! Nu har jag en skön ledig helg framför mig och ska nog kunna åstadkomma lite kryddburks-bloggeri igen! Trevlig Helg!!

Daniel Roos sa...

Hej Kinna det här låter roligt och jag känner igen det här. Varje kväll så står serveringspersonalen med ostvagnen utan för mitt kondis och det luktar hemskt, men det är ju så gott med ost så det är värt att det luktar lite illa i bland. Ha en förträfflig helg mvh Daniel

Mian sa...

Kul det där!
Min mamma sprang och blängde på en man på Moderna muséet då han gick och (små)fes i hasorna på henne hela tiden. Men ack nej, några fisar var det inte som luktade, det var de delikata ostarna hon själv köpt i Hötorgshallen som stank....

Kinna sa...

Ha ha, fler än jag som haft doftande erfarenheter. =)

Linda sa...

När jag var lite kallade jag och min bror vissa ostar fisostar pga. deras mycket starka doft. Idag går ostarna fortfarande under samma namn och är förknippade med matglädje och njutning!

Mags sa...

Här sitter jag och ler åt din historia om ostdoft.
För över 30 år sedan var jag kär och bilade till Danmark med en kille. På vägen hem började det lukta illa och jag tyckte det var väldigt pinsamt att han satt och fes i en liten bil.
Vi vevade ner fönster båda två...tills vi kom på att det var den danska fisosten som låg i bakluckan och doftade. Samma kille gifte jag mig och lever fortfarande med...vi och våra ostar.
Kram på dig http://livsglimtar.wordpress.com

Örjan sa...

Daniel Roos (chefskonditorn operakällaaren)
Har besökt Dig
Nyfiken
Vad skulle han vilja göra med danska vällagrade ostar.
Vad skulle han vilja servera till det?
Skall försöka skriva ett inlägg på hans hemsida

Kinna sa...

Det verkar som om det här med ostar har satt sina avtryck. =)

Fin historia Mags.

Hanneles paradis sa...

Vi är riktiga ostomaner båda två,
men föredrar att packa osten i äkta plast :)

Annette sa...

Hemma hos mig är det här ett vardagsproblem... Periodvis kan inte sexåringen, som har ett väldigt känsligt luktsinne, inte öppna kylskåpet själv.
Riktiga stinkbomber (typ Epoisses) har vi testat att lägga på fönsterbrädan - men då tar kvarterets räv dem...

Kinna sa...

Anette - har ni räv. Åh så coolt. Vi ser ibland en svans slinka förbi nere i änden av trädgården. Epoisses har jag inte provat. Nu gjorde du mig nyfiken. =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...